Putin stabileşte referendum pentru schimbări constituţionale. Ar putea rămâne la putere până în 2036

Vladimir Putin
Vladimir Putin (ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AFP/GETTY)

Rusia va organiza un vot la nivel naţional asupra reformelor constituţionale la 1 iulie, a declarat luni preşedintele Vladimir Putin, care a pregătit scrutinul amânat ce i-ar putea prelungi puterea până în 2036.

Putin a amânat votul stabilit iniţial pentru 22 aprilie din cauza focarului de coronavirus, spunând că sănătatea şi siguranţa cetăţenilor sunt prioritare.

Dar acum afirmă că situaţia s-a stabilizat pe scară largă şi că numărul infecţiilor de virus Wuhan la Moscova a scăzut brusc, permiţând capitalei să înceapă să reducă unele restricţii.

Modificările pe care ruşii le vor vota, aprobate pe repede-înainte de parlament şi de Curtea Constituţională a Rusiei, ar restabili mandatul prezidenţial al lui Putin la zero, permiţându-i să îndeplinească încă două mandate de şase ani până în 2036 dacă este reales.

"Sper într-adevăr că cetăţenii ţării vor participa activ la votul amendamentelor la Constituţie", a declarat Putin, al cărui mandat actual se va încheia în 2024, într-o şedinţă guvernamentală televizată.

Criticii au respins iniţiativa ca fiind o lovitură de stat constituţională şi au îndemnat alegătorii să nu se implice sau să respingă modificările propuse.

Economia Rusiei a fost puternic afectată în ultimele două luni, atât prin scăderea preţurilor la petrol, cât şi prin blocarea economiei, care a provocat resentimente în rândul unor proprietari de afaceri.

Popularitatea lui Putin, deşi încă ridicată, a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele două decenii, deşi sprijinul pentru planul său de schimbare a Constituţiei a crescut la 47% în aprilie, a arătat luna trecută un sondaj de opinie.