Putin se implică tot mai mult în strategia de război. Ce decizii a luat şi cu ce consecinţe?

Vladimir a respins cererile comandanţilor de pe teren de a li se permite să se retragă din Herson, oraş strategic din sudul Ucrainei.
Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a implicat mai direct în planificarea strategică a războiului din Ucraina în ultimele săptămâni, implicarea mergând până la a respinge cererile comandanţilor săi de pe teren de a li se permite să se retragă din Herson, oraş vital din sudul ţării, au declarat oficiali americani.

O retragere din Herson ar permite armatei ruse să se retragă peste râul Dnipro într-un mod ordonat, păstrându-şi echipamentul şi salvând vieţile soldaţilor.

Dar o astfel de retragere ar fi o altă recunoaştere publică umilitoare a eşecului lui Putin în război şi ar oferi o a doua victorie majoră Ucrainei într-o lună, scrie NYT. Herson a fost primul oraş important care a căzut în mâinile ruşilor în invazia iniţială şi rămâne singura capitală regională aflată sub controlul Moscovei. Recucerirea acestuia ar fi o realizare majoră pentru preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Concentrat pe victorie cu orice preţ, Putin se implică mai vizibil în privinţa războiului astfel încât, în condiţiile în are armata rusă pare tot mai afectată, el a ieşit public să anunţe o mobilizare parţială care ar putea duce la înrolarea a 300.000 de civili ruşi în serviciul militar. În această lună, Moscova a demonstrat că are prea puţine trupe pentru a-şi continua ofensiva, că suferă din cauza lipsei de armament de precizie de înaltă tehnologie şi nu a fost în măsură să obţină dominaţia cerului Ucrainei.

Dar oficialii americani informaţi cu privire la informaţii extrem de sensibile au declarat că, în spatele scenei, Putin îşi asumă un rol şi mai profund în război, inclusiv spunându-le comandanţilor că deciziile strategice pe teren îi aparţin. Deşi Putin a acceptat unele recomandări ale comandanţilor militari, inclusiv mobilizarea civililor, implicarea sa a creat tensiuni, au declarat oficialii americani.

Oficialii au spus că respingerea de către Putin a unei retrageri militare din Herson a dus, de asemenea, la o scădere a moralului în rândul trupelor ruseşti care au fost în mare parte izolate de liniile de aprovizionare şi care par să creadă că ar putea fi lăsate în impas împotriva forţelor ucrainene

"Situaţia din Ucraina este în mod clar dinamică", a declarat vineri, într-un interviu, generalul Mark A. Milley, preşedintele Statului Major Întrunit. "Este prea devreme pentru o evaluare completă, dar este clar pentru mine că iniţiativa strategică s-a mutat la ucraineni". Dar el a avertizat că rămâne un "drum lung de parcurs".

Dezacordurile lui Putin cu privire la liniile de luptă din Herson ilustrează cât de critic este războiul din sudul Ucrainei pentru ambele părţi, au declarat oficialii americani. În ciuda înnaintărilor recente ale Ucrainei în nord-est, zona din jurul Hersonului este un teatru critic în război, cu implicaţii strategice profunde pentru Kiev şi Moscova.

Unii oficiali americani au declarat că anticipează probleme pentru armata rusă în teatrul de sud. Un oficial american de rang înalt a declarat săptămâna aceasta că Ucraina este pe cale să aibă în sud victorii similare celor pe care forţele sale le-au obţinut în timpul ofensivei fulger din nord-est la începutul acestei luni. Dacă Ucraina împinge forţele ruseşti înapoi mai departe, podul terestru către Crimeea cu greu obţinut de Putin ar putea fi în cele din urmă ameninţat, au declarat oficialii americani.

Disensiunile cu privire la Herson sunt doar cele mai recente dezacorduri dintre Putin şi comandanţii săi de vârf. Ofiţerii ruşi de rang înalt au pus la îndoială în mod repetat planurile timpurii ale războiului, au declarat oficialii americani, în special o etapă iniţială care prevedea o lovitură rapidă asupra Kievului, capitala ucraineană. Ofiţerii ruşi credeau că Putin mergea la război cu trupe şi armament insuficiente, au declarat oficialii americani.

Îngrijorările ofiţerilor ruşi s-au dovedit a fi justificate, iar după înfrângerea armatei ruse în afara Kievului, Putin a slăbit controlul asupra planificării militare. El a permis generalilor de rang înalt să creeze o nouă strategie axată pe baraje masive de artilerie, au declarat oficialii americani. Noua strategie a fost, de fapt, un război de uzură care a mizat pe puterea armatei ruse şi a reuşit să împingă armata în faţă în estul Ucrainei.

De când Putin le-a ordonat comandanţilor săi să continue lupta în Herson, armata rusă a încercat să oprească avansul ucrainean acolo. Săptămâna trecută, ruşii au aruncat în aer un baraj pe râul Inhuleţ pentru a îngreuna contraofensiva actuală.

Dar loviturile ucrainene au aruncat în aer punctele de trecere peste râul Nipru, ceea ce a izolat în mare parte trupele ruseşti de liniile de aprovizionare de pe cealaltă parte. Ruşii au fost nevoiţi să folosească poduri de pontoane pentru a traversa râul, doar pentru a le vedea lovite de focul ucrainean, au declarat oficialii ucraineni. "Au unităţi acolo care, dacă ucrainenii vor străpunge liniile, vor fi izolate şi înconjurate", a declarat Seth G. Jones, vicepreşedinte senior la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale. "Nu exagerez când spun cât de riscantă este situaţia pentru ei".

Retragerea dincolo de râul Nipru ar permite probabil comandanţilor ruşi să menţină linia din sud cu mai puţine trupe. Acest lucru le-ar oferi mai multă libertate de manevră pentru a redistribui forţele din Herson în alte zone, fie pentru a împinge înapoi împotriva contraofensivei de la Harkiv în nord-est, fie pentru a consolida liniile defensive în regiunea Donbas din est sau pentru a deschide un nou front în sud.

Dar Putin le-a spus comandanţilor că el va stabili strategia.

"În acest război a existat o neconcordanţă constantă între obiectivele politice ale lui Putin şi mijloacele militare pentru a le atinge", a declarat Michael Kofman, director de studii despre Rusia la CNA, un institut de cercetare în domeniul apărării din Arlington, Virginia. "În punctele importante de decizie, Putin a tergiversat, refuzând să recunoască realitatea, până când opţiunile au devenit tot mai rele."

Retragerea forţelor ruseşti dincolo de râul Nipru ar fi, de asemenea, o replică dură la referendumul organizat acolo de Putin cu privire la aderarea la Federaţia Rusă. Organizarea unor astfel de voturi fictive este un obiectiv cheie al Moscovei. Blocarea lor rămâne una dintre priorităţile principale ale Kievului.

În condiţiile în care disensiunile cresc în Rusia, iar bărbaţii de vârstă militară încearcă să fugă din ţară pentru a evita recrutarea, oficialii americani spun că Putin crede că o altă victorie ucraineană ar eroda şi mai mult popularitatea războiului, lucru pe care nu îl poate risca. Videoclipuri distribuite pe scară largă pe Twitter în zilele de când Putin a anunţat chemarea arată recruţi furioşi care sunt certaţi de oficiali militari ruşi care strigă. "Joaca s-a terminat!", strigă un oficial militar într-un videoclip. "Sunteţi soldaţi acum!"

Conversaţiile lui Putin cu comandanţii săi militari regionali din Ucraina pot face parte, de asemenea, dintr-un efort de a obţine evaluări mai precise ale campaniei. Pe măsură ce războiul a continuat, oficialii americani au declarat că Putin nu a primit informaţii exacte de la consilierii săi militari de top, Serghei K. Şoigu, ministrul apărării, şi Valeri Gherasimov, şeful Statului Major General al armatei ruse.

Pe lângă blocarea unei retrageri din Herson, Putin a ridicat îndoieli cu privire la eforturile ruşilor de a-şi consolida poziţia în nord-est, în apropierea râului Oskil, pe care contraofensiva ucraineană a ajuns în această lună. Putin - a declarat un oficial american - s-a opus retragerii şi acolo, deoarece este reticent să îi ofere lui Zelenski ceva care să pară o victorie.

Chiar dacă Putin cere o strategie de a nu se mai retrage, oficialii americani au declarat că ofiţerii ruşi înşişi sunt divizaţi cu privire la modul în care să răspundă la contraofensivele ucrainene. Unii ofiţeri cred că ar trebui să riposteze puternic la directivele lui Putin înainte ca ucrainenii să spargă liniile lor actuale. Alţii cred că pot da curs directivelor lui Putin.

Rusia a continuat să se concentreze asupra sudului, în ciuda progreselor ucrainene la est de Harkiv. În timp ce Moscova a trimis unele întăriri pe poziţiile din nord-estul ţării aflate în dificultate, majoritatea zecilor de mii de soldaţi pe care Rusia i-a trimis în sud, în zona Herson - inclusiv unele dintre cele mai bune forţe de luptă ale sale - rămân pe poziţii.