Putin, încrezător că Rusia poate ignora impactul sancţiunilor: Ei vor să ne înlăture, dar în lumea modernă e imposibil

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Alexey Nikolsky / Getty Images)

Preşedintele Vladimir Putin a recunoscut, joi, că sancţiunile occidentale împotriva Rusiei perturbă lanţurile de aprovizionare, dar a afirmat că acestea nu vor reuşi să îi taie accesul la tehnologie, relatează Reuters.

Vorbind prin videoconferinţă cu liderii statelor ex-sovietice, Putin a susţinut că Rusia va continua să lucreze pentru a găsi înlocuitori pentru importurile străine pe care nu le mai are la dispoziţie, chiar dacă acest lucru nu este un “panaceu pentru toate relele”.

Rusia a devenit din ce în ce mai izolată de Occident de la invadarea Ucrainei în urmă cu trei luni. Zeci de companii au părăsit definitiv ţara, iar sancţiunile occidentale fără precedent au vizat economia şi întreprinderile sale.

“Reprezentanţii întreprinderilor noastre se confruntă, desigur, cu probleme, în special în domeniul lanţurilor de aprovizionare şi al transporturilor. Dar, cu toate acestea, totul poate fi ajustat, totul poate fi construit într-un mod nou.

Deşi sunt pierderi la un moment dat, acest lucru ne ajută într-un fel să devenim mai puternici. În orice caz, cu siguranţă, dobândim noi competenţe, începem să ne concentrăm resursele economice, financiare şi administrative pe domenii în care s-au înregistrat progrese”, a precizat Putin, în comentarii televizate.

De asemenea, liderul de la Kremlin a afirmat că ieşirea unor companii străine de pe piaţa rusă ar putea fi cea mai bună soluţie.

Totuşi, Putin a recunoscut nevoia ţării de a avea acces la tehnologie străină, adăugând: "Nu ne vom rupe de la acest lucru - ei vor să ne înlăture, dar în lumea modernă acest lucru este pur şi simplu nerealist, imposibil."

El nu a explicat cum va găsi Rusia modalităţi de a menţine accesul la componentele şi software-urile occidentale.

Referindu-se aparent la Statele Unite, liderul rus a precizat că niciun “jandarm mondial” nu va reuşi să folosească sancţiunile pentru a slăbi ţări precum Rusia, China şi altele care urmăresc ceea ce el a numit o “politică independentă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe