Putin denunţă acordul G7 privind activele ruseşti îngheţate. Promite „represalii”

Vladimir Putin (Alexander Kazakov/Pool/AFP via Getty Images*)
Redacţia
15.06.2024

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat un acord al liderilor G7 de a folosi activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina drept "furt" şi a promis represalii, relatează Yahoo News, citând un raport DPA.

El a declarat că puterile occidentale încă încearcă să "creeze cel puţin o bază legală" pentru decizia luată joi.

"Dar, în ciuda întregii agitaţii, furtul va rămâne furt. Nu va rămâne nepedepsit", a precizat el într-un discurs la Ministerul de Externe de la Moscova, conform agenţiei de presă TASS.

Summitul G7 a început joi, în sudul Italiei, cu un acord pentru a împrumuta Ucraina cu 50 de miliarde de dolari, folosind dobânzile generate de activele de stat ruseşti îngheţate. Banii urmează să fie puşi la dispoziţia Ucrainei până la sfârşitul anului.

Guvernul SUA afirma că aproximativ 280 de miliarde de dolari din banii Băncii Centrale a Rusiei au fost imobilizaţi în ţările occidentale din cauza sancţiunilor impuse de la atacul rusesc la scară largă asupra Ucrainei, în urmă cu mai bine de doi ani. Cea mai mare parte a banilor se află în Uniunea Europeană.

Kievul urmează să folosească aceşti bani pentru a-şi consolida apărarea, a plăti pentru reconstrucţia infrastructurii şi a finanţa bugetul de stat.

Însă, înainte ca banii să poată fi viraţi Ucrainei, echipele din ţările G7 - Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Statele Unite - trebuie să clarifice detaliile tehnice şi juridice restante.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor