Putin confiscă drepturile investitorilor străini de administrare a aeroportului din Sankt Petersburg

Aeroportul internaţional Pulkovo din Sankt Petersburg, Rusia (Youtube - screenshot)
D.B.
03.12.2023

Preşedintele Vladimir Putin a ordonat transferul drepturilor de administrare a celui de-al doilea aeroport aglomerat din Rusia de la acţionarii străini, printre care se numără compania germană Fraport AG şi fondul de investiţii din Qatar, prin transferarea participaţiilor acestora într-o nouă entitate naţională, informează Bloomberg.

Participaţiile la concesiunea înregistrată în Cipru, care administrează aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg, vor fi consolidate într-o nouă companie rusă, conform unui decret publicat joi.

Investitorii existenţi, printre care se numără şi un consorţiu cu fondul suveran Mubadala Investment Co. din Abu Dhabi, îşi vor păstra participaţiile, dar nu vor putea vota, deoarece aceste drepturi vor fi deţinute doar de acţionarii ruşi din noua companie.

Transferul participaţiilor la aeroportul din oraşul natal al lui Putin urmează unor represalii anterioare ale Kremlinului împotriva "ţărilor neprietenoase" pentru sancţiunile aplicate Rusiei de Occident din cauza invaziei lansate în Ucraina. Aceasta are loc în timp ce Putin afirmă "suveranitatea" Rusiei împotriva SUA şi a aliaţilor săi, înainte de o probabilă declaraţie că va candida pentru cel de-al cincilea mandat prezidenţial la alegerile din martie.

Potrivit sursei citate, operatorul aeroportuar german Fraport, Autoritatea de Investiţii din Qatar şi banca rusă VTB deţin fiecare aproximativ 25% din concesiunea Pulkovo. Restul este controlat de un consorţiu de investitori care include fondul suveran de investiţii al Rusiei, RDIF, Mubadala şi Baring Vostok, potrivit serviciului de presă Interfax.

Putin a cerut guvernului să creeze un nou organism de management pentru operatorul Pulkovo, care este cel mai aglomerat aeroport rusesc după Domodedovo din Moscova şi care a deservit 17,5 milioane de pasageri până în luna octombrie a acestui an. Sankt Petersburg are şi un aeroport militar, Levaşovo.

În timp ce Germania este considerată "neprietenoasă" de către Kremlin, Qatar şi Abu Dhabi nu sunt. Decretul lui Putin a lăsat o portiţă potenţial deschisă pentru ca investitorii din Orientul Mijlociu să îşi redobândească drepturile de vot, afirmând că părţile interesate le-ar putea restabili "la cererea lor, sub rezerva încheierii unor acorduri corporative cu alţi participanţi la companie şi a asumării obligaţiilor de respectare a legislaţiei ruseşti".

Ordinul privind Pulkovo s-a bazat pe legi semnate cu mult înainte de invazia lui Putin din februarie 2022 în Ucraina şi s-a bazat pe o "ameninţare la adresa intereselor naţionale şi a securităţii economice a Federaţiei Ruse care rezultă din încălcarea obligaţiilor de către anumite entităţi juridice străine".

Acest lucru a fost diferit de preluările anterioare de către Kremlin a operaţiunilor locale ale unor holdinguri internaţionale, care s-au bazat pe legislaţia semnată de Putin în aprilie, care a permis Rusiei să impună controlul temporar al statului asupra activelor companiilor sau persoanelor fizice din "state inamice".

În iulie, Kremlinul a ordonat confiscarea uzinelor ruseşti deţinute de Danone SA şi Carlsberg A/S şi a instalat aliaţi ai lui Putin la conducerea acestora. De asemenea, Rusia a preluat controlul asupra utilităţilor deţinute de Fortum Oyj din Finlanda şi Uniper SE din Germania.

Fraport evaluează consecinţele deciziei Kremlinului, a declarat un purtător de cuvânt. Compania a redus deja valoarea participaţiei la zero în urma atacului asupra Ucrainei şi nu a existat nicio interacţiune cu Rusia sau vreun transfer de bani în ambele direcţii de atunci, a spus el.

QIA şi Mubadala au refuzat să comenteze.

Aeroportul Pulkovo a salutat ordinul lui Putin, spunând că acesta va "restabili mecanismele de guvernanţă corporativă", a relatat RIA Novosti, citând declaraţia companiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor