Putin: Aderarea Ucrainei la NATO este "o linie roşie"

Vladimir Putin
Vladimir Putin (MIKHAIL METZEL/AFP/GETTY IMAGES)

Într-un interviu acordat canalului Rusia-24, preşedintele Vladimir Putin a comentat, pe 9 iunie, aspiraţiile Ucrainei la NATO, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut omologului său american Joe Biden paşi concreţi pentru aderarea la Alianţă.

Liderul rus a precizat că evoluţia ar afecta serios relaţiile cu occidentul, numind perspectiva o „linie roşie” pentru Rusia, precizează publicaţia ucraineană Dumskaia.

„Imaginaţi-vă că Ucraina devine membru NATO. Timpul de zbor al rachetelor de la Harkov sau Dnipro la Moscova va scădea la 7-10 minute. Este sau nu o linie roşie pentru noi?”, a declarat preşedintele Putin.

Liderul de la Kremlin a adăugat că jumătate dintre ucraineni nu ar vrea să adere la Alianţă şi aceştia sunt „oameni deştepţi care nu doresc să devină un subiect de negociere şi carne de tun”.

Putin a comentat şi noul echipament sportiv al fotbaliştilor ucraineni pe care se află o hartă a Ucrainei care conţine peninsula Crimeea.

„Uniforma echipei naţionale a Ucrainei nu m-a deranjat. Nu există nicio noutate aici. Cunoaştem poziţia Kievului. Ei neglijează expresia voinţei poporului din Crimeea”, a spus preşedintele Putin.

Rusia a presat cu succes utilizarea echipamentului oficial al echipei naţionale de fotbal a Ucrainei din cauza imaginilor de pe tricou. Reprezentanţii Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului Rusiei) au adresat UEFA o cerere, menţionând că echipamentul ar putea duce la provocări pe timpul meciurilor.

Deşi, iniţial, UEFA considerase că echipamentul echipei Ucrainei la Euro 2020 îndeplineşte toate standardele, s-a răzgândit şi a solicitat scoaterea inscripţiei „Slavă eroilor”, deoarece, în combinaţie cu cealaltă inscripţie „Slavă Ucrainei”, este considerată politică.