Prezidenţiabilii Ciolacu şi Ciucă bagă capul în poza scandalului dintre Nicuşor Dan şi Băluţă

Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă (Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
15.10.2024

Premierul Marcel Ciolacu şi liderul PNL Nicolae Ciucă au reacţionat, luni seara, la disputa dintre Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi edilul Sectorului 4, Daniel Băluţă, privind lucrările la Planşeul Unirii din centrul Bucureştiului. Edilul Capitalei susţine că nu există autorizaţie pentru şantierul deschis în Piaţa Unirii.

Mai exact, Ciolacu le-a cerut lui Nicuşor Dan şi lui Daniel Băluţă să pună capăt acestei “confruntări”, adăugând că, într-o democraţie, “dreptatea nu se face cu buldozerul”.

“Fac un apel atât la primarul Capitalei, domnul Nicuşor Dan, cât şi la primarul sectorului 4, domnul Daniel Băluţă, să pună capăt acestei confruntări şi să revină la masa dialogului. Siguranţa bucureştenilor nu trebuie să fie un motiv de dispută politică. Într-o democraţie consolidată, dreptatea nu se face cu buldozerul. Ci prin instituţiile statului. Iar dacă o parte este nemulţumită, atunci avem instanţe de judecată.

Aşa este normal. Prin urmare, cred că toată lumea trebuie să se calmeze în problema planşeului de la Piaţa Unirii. Au fost deja oameni răniţi. Repet – sunt convins că, în final, ambii primari urmăresc acelaşi lucru – siguranţa bucureştenilor! Aici nu este vorba de cine strigă mai tare. E vorba despre Bucureşti- capitala României”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Mesajul lui Ciolacu nu a rămas fără răspuns, Nicolae Ciucă intervenind pe propria-i pagina de Facebook şi cerându-le social-democraţilor să îl respecte pe Nicuşor Dan şi “să înveţe” cum să dialogheze cu acesta.

De asemenea, Ciucă a acuzat instituţia condusă de Băluţă că a recurs la forţă în loc de dialog şi consens.

“PSD trebuie să-l respecte pe Primarul Capitalei şi să înveţe să aibă un dialog cu acesta, pentru că bucureştenii nu trebuie să devină victime ale disputelor politice. Nicuşor Dan are dreptate când spune că este nevoie de o clarificare a atribuţiilor între primăriile de sector şi Primăria Capitalei.

În lipsa tuturor avizelor necesare şi a clarităţii privind responsabilităţile instituţionale, Primăria Sectorului 4 nu ar fi trebuit să intervină în forţă în această dimineaţă la Pasajul Unirii din Bucureşti. Ne aflăm în această situaţie pentru că Primăria Sectorului 4 a încercat să rezolve cu forţa o situaţie care necesită dialog şi consens.

M-am opus Cortinei Roşii de Fier care ameninţă să cadă după decizia CCR, mă opun şi gardurilor puse cu forţa. Respectarea legii şi a procedurilor în vigoare este fundamentală pentru proiectul de reabilitare a Planşeului Unirii. Acestea trebuie urmate cu stricteţe. Este important ca orice lucrare de acest fel să fie realizată legal, cu toate avizele şi aprobările corespunzătoare.

Există semne de întrebare legate de dreptul de proprietate şi administrare a terenului, iar răspunsurile trebuie să le dea instituţiile statului şi, eventual, instanţele judecătoreşti. Până la clarificarea acestor aspecte, respectarea normelor legale şi a procedurilor administrative este esenţială pentru siguranţa şi buna desfăşurare a lucrărilor în Bucureşti”, a precizat Ciucă în postarea sa.

Reamintim că Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a fost împiedicat, luni, de poliţiştii locali ai Sectorului 4 să ridice mai multe garduri despre care edilul susţine că au fost amplasate “ilegal” de către Primăria Sectorului 4 pentru reabilitarea Planşeului Unirii.

Nicuşor Dan, care s-a deplasat la faţa locului alături de angajaţi ai Primăriei şi de directorul general al Poliţiei Locale Bucureşti, nu a fost lăsat nici măcar să intre în şantier.

Mai mult, unul dintre poliţiştii locali l-a acuzat pe Nicuşor Dan că “instigă oamenii să comită infracţiuni şi ilegalităţi” şi i-a cerut să nu o facă.

Luni seara, edilul Capitalei s-a întors în Piaţa Unirii cu o dispoziţie către Poliţia Locală Municipală de a desfiinţa şantierul deschis de Primăria Sectorului 4.

Poliţia Locală Sector 4 a făcut scut în faţa excavatoarelor, pentru a împiedica demolarea. Ulterior, doi angajaţi ai respectivei instituţii au susţinut că au fost răniţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor