PSD contra Iohannis. Preşedintele ar putea fi reclamat la CCR pentru refuzul de a-i numi pe Laufer şi Vasilescu miniştri

Tudorel Toader şi-a început săptămâna cu o participare la şedinţa PSD unde ar fi vorbit despre răspunsul autorităţilor române la raportul MCV şi o posibilă sesizare a CCR privind un conflict constituţional, după refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de numire în funcţie a doi miniştri.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Mihut Savu / Epoch Times)

UPDATE. Liderul PSD Liviu Dragnea a vorbit luni, la Parlament, despre posibila sesizare a Curţii Constituţionale în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis refuză să numească noii miniştri şi după 1 Decembrie.

„Am avut o şedinţă de BPN unde am discutat două chestiuni punctuale. Din acest motiv l-am invitat şi pe domnul ministru Toader - şi anume situaţia în care ne aflăm în urma refuzului preşedintelui Iohannis de a elibera din funcţie doi miniştri şi de a numi în funcţie două persoane propuse. (...) I s-a solicitat domnului ministru Toader ca până la sfârşitul săptămânii să întocmească un draft pentru o posibilă sesizare la CCR cu privire la un conflict juridic de natură constituţională în cazul în care şi după 1 Decembrie preşedintele va refuza să îşi îndeplinească atributele constituţionale şi să ia act de solicitările prim-ministrului. În funcţie de ce va face preşedintele Iohannis, luni, într-o discuţie în coaliţie, vom hotărî calea de urmat. Nu vom putea sta la nesfârşit cu un Guvern în care preşedintele vrea să se implice fără să aibă competenţă constituţională”, a precizat Dragnea, citat de Agepres.

* * *

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni, după ce a participat la şedinţa PSD, că va redacta un document cu privire la o posibilă sesizare a CCR vizând un conflict între Guvern şi Preşedinţie, după ce preşedintele Iohannis a refuzat să-i numească miniştri pe Lia Olguţa Vasilescu şi pe Ilan Laufer.

„Calea de urmat pornind de la faptul că doi miniştri au fost refuzaţi pentru a fi numiţi în guvern. Mi-am exprimat punctul de vedere la precedenta prezenţă aici, l-am exprimat şi în scris. Având convingerea în justeţea acestor argumente, mi-am menţinut punctul de vedere şi azi. Până luni voi redacta un proiect de posibilă sesizare a CCR pentru un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedinte, conflict rezultat din refuzul preşedintelui de numire a miniştrilor propuşi. Nu înseamnă că s-a luat decizia. Cei care au competenţele de a decide vor decide dacă vor sesiza CCR cu un astfel de conflict. Posibila sesizare va veni cel mai probabil de la Guvern, sub semnătura doamnei prim-ministru”, a declarat Tudorel Toader, citat de Digi24.ro

Reamintim că în urmă cu 6 zile, preşedintele Klaus Iohannis a anuţat că va numi în funcţie noii miniştri desemnaţi cu o zi în urmă de Comitetul Executiv Naţional al PSD. Nu pe toţi însă. Şeful statului a refuzat să accepte nominalizarea Olguţei Vasilescu la Transporturi cât şi pe cea a lui Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării Regionale. Cât despre acceptarea celorlalţi, şeful statului a susţinut că din punctul lui de vedere tot Guvernul Dăncilă ar fi trebuit să plece, însă, având în vedere ca ţara noastră este în pragul preluării preşedinţiei Consiliului UE, lucrurile trebuie să se mişte rapid aşa că va aproba remanierea.