Proteste violente la Cairo, după masacrul de pe stadionul din Port Said

Epoch Times România
03.02.2012

Sute de oameni au fost răniţi după ce protestatari înfuriaţi de evenimentele tragice petrecute miercuri pe un stadion din Port Said, când 74 de oameni au murit după un meci de fotbal, s-au încăierat cu poliţia, joi, în faţa Ministerului de Interne de la Cairo, relatează BBC News.

Premierul egiptean anunţase anterior demiterea unor oficiali cu rang înalt ai oraşului Port Said şi din asociaţia egipteană de fotbal.

Ciocnirile sângeroase de miercuri au izbucnit după ce fanii au invadat terenul de fotbal la încheierea unui meci între echipele al-Ahly din Cairo şi al-Masry din Port Said. Mulţi dintre fanii echipei Ahly - tineri, săraci, şomeri - care au fost implicaţi în violenţele din Port Said au luat parte şi la revoltele din piaţa Tahrir, din urmă cu un an, soldate cu alungarea de la putere a fostului preşedinte Hosni Mubarak. Ei vor acum slujbe şi oportunitatea de a scăpa de sărăcie şi nu suportă simbolurile autorităţii.

Formurile pe internet şi blogurile sunt pline de teorii ale conspiraţiei, dând vina pe puterea militară că în mod deliberat ar fi permis ca fanii al-Ahly să fie atacaţi la Port Said. Frăţia Musulmană, cea mai mare mişcare politică a Egiptului, a acuzat, de asemenea, armata că a pus la cale tulburările sociale, pentru a împiedica tranziţia paşnică a puterii. Pe de altă parte, şi membrii forţelor de ordine sunt prost antrenaţi şi prost plătiţi.

În Cairo, oamenii s-au adunat pe străzile din jurul pieţei Tahrir, iar demonstranţii, mulţi dintre ei "ultraşi" ai al-Ahly, au folosit bariere metalice şi vehicule pentru a bloca piaţa. Mii de persoane s-au îndreptat către Ministerul de Interne, aflat la circa 500 de metri depărtare. Unii dintre protestatari strigau sloganuri împotriva conducerii militare din ţară, alţii au aruncat cu pietre. Poliţia a răspuns făcând uz de gaze lacrimogene, ceea ce a determinat câteva sute de persoane să fugă.

Formurile pe internet şi blogurile sunt pline de teorii ale conspiraţiei, dând vina pe puterea militară că în mod deliberat ar fi permis ca fanii al-Ahly să fie atacaţi la Port Said.

Canalul 1 al televiziunii egiptene a anunţat că 382 de oameni au fost răniţi, dintre care 266 au fost duşi la spital.

Parlamentul egiptean s-a întrunit joi în şedinţă de urgenţă, pe care au început-o cu un minut de reculegere. Premierul Kamal al-Ganzouri i-a anunţat pe deputaţi că şefii asociaţiei de fotbal a ţării au fost demişi, iar consiliul de administraţie a fost dizolvat, membrii acestuia fiind deferiţi procurorilor pentru a fi interogaţi. Şeful direcţiei de investigaţii şi directorul securităţii din Port Said au fost suspendaţi şi arestaţi, a spus Ganzouri.

Atmosfera la Cairo continuă să fie tensionată, mulţi suporteri acuzând poliţia de incompetenţă sau chiar că a provocat revoltele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor