Protest PAS la Preşedinţie: „Dodon, nu semna pentru judecători corupţi”

Protest PAS la Preşedinţie, Maia Sandu
Protest PAS la Preşedinţie, Maia Sandu (unpaspentru.md)

Mai mulţi membri şi simpatizanţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate au protestat luni, 3 august în faţa Preşedinţiei cerându-i preşedintelui Igor Dodon să nu semneze pentru numirea judecătorilor corupţi în funcţii cheie din sistemul judecătoresc al Republicii Moldova. Participanţii la eveniment au scandat: „Dodon, nu semna”, „Ruşine”, „Clima şi Dodon la tomberon”.

„Ne-am adunat aici pentru a transmite lui Igor Dodon un mesaj foarte clar: Nu semna decretul de numire a unui judecător compromis şi corupt cum este Vladislav Clima. De ce Vladislav Clima este o persoană comodă pentru Igor Dodon? Acest personaj a emis una din cele mai grave decizii judecătoreşti de la independenţa Republicii Moldova. Anularea unor alegeri libere şi corecte, recunoscute de întreaga comunitate internaţională.

Clima este şantajabil şi cu siguranţă este dispus să asculte toate poruncile pe care i le dă Igor Dodon. Noi avem nevoie de o justiţie independentă, care să aplice legea indiferent de cine este subiectul unui litigiu sau altul. Fiecare personaj care a încălcat legea trebuie să răspundă pentru faptele sale”, a declarat deputatul Sergiu Litvinenco, vicepreşedinte PAS.

Prezent la eveniment, deputatul Igor Grosu, prim-vicepreşedinte PAS, a menţionat că promovarea judecătorilor corupţi în funcţii de conducere în sistemul judecătoresc poate fi parte a unui puzzle pe care îl construieşte Igor Dodon pentru a frauda alegerile.

„De ce? Pentru că acest Clima are deja un antecedent, el a mai anulat sute de mii de voturi ale cetăţenilor. Dodon de aşa judecători are nevoie. Cum i-a găsit? Tot Dodon i-a numit pe timpuri când au fost propuşi de Plahotniuc. Dodon pretinde că a prins curaj, dar toţi trei ani de zile cât a fost preşedinte nu a făcut „mâr”. Toţi judecătorii pe care i-a trimis Plahotniuc la promovare, i-a promovat”, a punctat Igor Grosu.

Deputatul Mihai Popşoi, vicepreşedinte PAS, a ţinut să reitereze că Igor Dodon a demis Guvernul condus de Maia Sandu în mod special din cauza reformelor iniţiate în sistemul de justiţie.

„Acum înţelegem de ce s-au întâmplat evenimentele din noiembrie. Miza a fost justiţia. Justiţia independentă. Anume de acest lucru se teme Dodon cel mai mult, că va exista un judecător care, într-o bună zi, va permite procurorului să bată la uşa sa şi să-l întrebe de sacoşă, de proprietăţile sale, de modul luxos de viaţă”, a menţionat Popşoi.

Prezentă la acţiunea de protest, preşedinta PAS, Maia Sandu, a declarat că „Dodon îşi construieşte justiţie pentru el şi pentru toţi hoţii şi corupţii. Suntem aici să îi spunem încă odată, Clima n-o să-l ajute. Oamenii au înţeles că hoţia este de vină pentru sărăcia lor, pentru faptul că cei dragi lor trebuie să plece din ţară. Oamenii au înţeles că trebuie să ne unim şi să scăpăm de aceşti hoţi”.

Totodată, Sandu îi invită pe cetăţenii Republicii Moldova să semneze petiţia pe care a lansat-o PAS, pentru ca mesajul lor să ajungă şi la „acest personaj”.

Amintim că pe 28 iulie, Consiliul Superior al Magistraturii l-a ales pe Vladislav Clima în calitate de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău. Preşedintele Igor Dodon urmează să aprobe această decizie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe