Proteinele sunt indispensabile pentru cei care doresc să se menţină în formă. Inclusiv pentru femei

Ou
Ou (Pixabay.com)

Dintre cei trei macronutrienţi (proteine, carbohidraţi şi grăsimi) niciunul nu este mai puţin important. Fiecare joacă un rol crucial în organismul nostru. Însă, specialiştii susţin că, dacă am consuma mai multe proteine, am putea soluţiona simultan câteva probleme esenţiale.

Femeile, de regulă, nu preferă proteinele, ci optează mai degrabă pentru brioşe, ciocolată şi îngheţată. Însă doamnele care doresc să piardă în greutate sau să-şi corecteze silueta trebuie să pună accent pe proteine şi nu pe carbohidraţi simpli. Ne întrebăm de ce? Iată câteva avantaje importante ale proteinelor.

Proteinele sunt importante pentru muşchi

Este un fapt ştiut de toţi. Dintre cei 20 de aminoacizi de care organismul uman are nevoie pentru a funcţiona normal, 8 sunt esenţiali, trebuie furnizaţi prin alimentaţie. Din aminoacizi organismul îşi creează celulele musculare, enzime, hormoni şi neurotransmiţători.

În timpul antrenamentelor din sală în muşchi apar microfisuri, care pot fi remediate graţie aminoacizilor conţinuţi în produsele alimentare. Acest lucru face ca muşchii să devină mai puternici.

Proteinele ne ajută să mâncăm mai puţin

Comparativ cu dulciurile care ne sporesc apetitul şi provoacă salturi ale insulinei în sânge, proteinele acţionează în favoarea sănătăţii noastre. Alimentele bogate în proteine sunt digerate şi scindate mai greu, ceea ce împiedică apariţia senzaţiei de foame. În consecinţă, dorinţa de a mânca scade simţitor.

Proteinele ne ajută la arderea caloriilor

În ultimul timp specialiştii vorbesc de aşa numitul efect termic al alimentelor (TEFThermic effect of food), ce reprezintă cantitatea de energie necesară pentru digestia alimentelor. Proteinele au cel mai mare indice TEF dintre toţi macronutrienţii — circa 25-30%. Organismul foloseşte 25-30% din kilocaloriile provenite din proteine, pentru prelucrarea lor.

Cele mai bogate surse de proteine sunt carnea, brânzeturile, laptele, nucile, legumele şi cereale.