Propunere: Partidele care organizează acţiuni de protest soldate cu altercaţii vor fi scoase în afara legii

Ana Chitoroagă
07.08.2012

Sute de poliţişti au fost mobilizaţi duminică la Bălţi ca să ţină piept activiştilor de stânga care au împiedicat Marşul Unirii, pregătit de Platforma Civică "Acţiunea 2012". Potrivit Publika.TV, pentru a-şi intimida oponenţi, susţinătorii rusofili au folosit ouă, pietre şi sticle.

Ca urmare, Ministrul Justiţiei, urmează să propună o modificare. Aceasta constă în faptul că partidele care organizează acţiuni de protest soldate cu altercaţii vor fi scoase în afara legii.

Potrivit ministrului Justiţiei, cea mai dură sancţiune ar fi sistarea activităţii unui partid implicat în proteste soldate cu violenţe.

"Vom aplica avertismentul faţă de forţele politice sau dacă vor exista motive vom iniţia procedura de sistare a activităţii partidului", a menţionat Oleg Efrim.

la rândul său premierul Vlad Filat consideră că pentru recentele incidente de la Bălţi sunt vinovaţi organizatorii. În acest sens a precizat: "Avem parte de provocări care au un obiectiv foarte îndepărtate de interesul naţional al Moldovei. Organizatorii poartă responsabilitate directă aşa cum prevede legislaţia".

Situaţia din nordul ţării a stârnit şi îngrijorarea primarului Capitalei.

"Am cerut serviciilor specializate să facă o evaluare asupra situaţiei pentru a vedea în ce măsură eventualele manifestaţii care sunt preconizate pentru mijlocul lunii septembrie pot prezenta pericol pentru municipalitate", a conchis Dorin Chirtoacă.

În timp ce democraţii condamnă violenţele de la Bălţi, comuniştii spun că vina o poartă ambele tabere care au organizat proteste.

"Este regretabil faptul că dreptul la exprimare este înţeles de unii prin manifestaţii agresive sau să se arunce cu pietre. Pentru viitor ar trebui să răspundem dur, legal, împotriva oricăror manifestaţii care vin să suprime o altă manifestaţie liberă", a explicat deputatul PD, Adrian Candu.

Însă analiştii apreciază pozitiv marşurile unioniste. Conform părerilor lor, marşurile unioniste desfăşurate în diferite localităţi ale ţării au scopul de a destabiliza situaţia. Potrivit Publika.TV, partidele care promovează ideea românismului urmăresc obţinerea dividendelor politice.

"Riscurile sunt mari deoarece există posibilitatea sau oportunitatea ca anumite grupări marginale destul de extremiste, nu numai să destabilizeze situaţia, dar să creeze o imagine negativă Moldovei. Acest argument va fi vehiculat foarte insistent de cei care nu doresc reintegrarea teritorială a R.Moldova", a declarat analistul politic Nicolae Chirtoacă.

În acelaşi timp, alţi analişti spun că guvernarea se face vinovată de provocarea acestor altercaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor