"Propagandă" - Premierul italian Giorgia Meloni, despre oferta lui Putin de încetare a focului în Ucraina

Giorgia Meloni - premierul Italiei
Redacţia
16.06.2024

Premierul italian Giorgia Meloni a calificat sâmbătă drept "propagandă" oferta privind încetarea focului făcută Ucrainei de Vladimir Putin, potrivit AP News.

La finalul summitului Grupului celor Şapte, în cadrul căruia s-a ajuns la un acord pentru un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, întrebată despre propunerea de încetare a focului făcută de Putin, Meloni a replicat că i se pare "mai degrabă o mişcare de propagandă decât una reală".

Afirmaţia premierului italian vine în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că va ordona "imediat" o încetare a focului şi va începe negocierile dacă Ucraina va începe să-şi retragă trupele din cele patru regiuni anexate de Moscova în 2022 şi va renunţa la planurile de a adera la NATO.

"Dacă propunerea preşedintelui Putin este: 'Suntem dispuşi să avem o negociere de pace dacă Ucraina admite invazia rusă şi renunţă la părţile ocupate' [...] nu mi se pare deosebit de eficientă ca propunere", a declarat Meloni.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a participat la summitul G7 în calitate de invitat, a respins ceea ce el a numit un ultimatum din partea lui Putin de a ceda mai mult teritoriu.

Elveţia găzduieşte în acest weekend o conferinţă de pace pentru Ucraina, deşi, în condiţiile în care Rusia a stat deoparte, este puţin probabil să se ajungă la progrese majore.

Cât despre împrumutul de 50 miliarde de dolari, acesta va fi acordat Ucrainei de către SUA, Marea Britanie, Canada şi, posibil, Japonia, a declarat Meloni. Activele ruseşti îngheţate care vor fi folosite ca garanţie se află în principal în Europa, "astfel încât Europa contribuie deja prin identificarea mecanismului de garantare", a adăugat ea.

Acordul de împrumut a fost încheiat joi, în deschiderea reuniunii anuale de două zile a liderilor din ţările G7 - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite - în regiunea Puglia, în sudul Italiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor