Proiect: pedepse pentru fraude în sport

Presedintele "Peace and Sport", fostul pentatlonist Joel Bouzou.
Presedintele "Peace and Sport", fostul pentatlonist Joel Bouzou. (STEPHANE DANNA / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
09.06.2012

Partidul Liberal a înregistrat o iniţiativă legislativă prin care propune pedepse pentru trafic de influenţă în sport, fraudarea meciurilor, organizarea ilegală a pariurilor sportive. Potrivit proiectului, înaintat de către deputata PL Ana Guţu, cei care se fac vinovaţi de fraudarea meciurilor şi obţinerea scorurilor prestabilite în cadrul competiţiilor de performanţă, inclusiv antrenori, manageri ai organizaţiilor sportive, fondatori, responsabili din cadrul cluburilor sportive, arbitri, sportivi vor fi pedepsiţi cu închisoare de la 6 luni până la 4 ani, cu privarea dreptului de a conduce organizaţii sportive pe un termen de până la 5 ani.

De asemenea, în baza proiectului vor fi pedepsiţi şi cei care se fac vinovaţi de trafic de influenţă. Astfel pentru estorcare de bani, titluri de valoare, alte bunuri sau avantaje patrimoniale, acceptarea bunurilor sau serviciilor, personal sau prin intermediari, va fi aplicată o amendă în mărime de la 500 la 1.500 unităţi convenţionale sau închisoare de până la 3 ani.

Iar cei care vor primi bunuri sau avantaje în proporţii deosebit de mari şi vor acţiona în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizaţii criminale vor fi pedepsiţi cu închisoare de la 3 la 7 ani sau cu o amendă de până la 1500 unităţi convenţionale.

În acelaşi timp, deputatul Ana Guţu propune şi pedepsirea organizatorilor ilegali de pariuri sportive. Obţinerea de bani, titluri de valoare, alte bunuri sau avantaje patrimoniale, acceptarea de servicii, bunuri sau avantaje, personal sau prin intermediari, pentru sine sau pentru o altă persoană, a veniturilor prin organizarea ilegală a pariurilor sportive cu implicarea factorilor de decizie se pedepseşte cu amendă în mărime de la 2.000 la 4.000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani.

Potrivit arena.md, deputata mai consideră că respectivul proiect de lege va contribui la reducerea gradului de coruptibilitate a arbitrilor, antrenorilor, proprietarilor organizaţiilor sportive, sportivilor, responsabililor din cadrul federaţiilor de profil, diminuând obţinerea profiturilor ilegale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor