Profilul artistului: Miranda Zhou-Galati

Miranda Zhou-Galati
Miranda Zhou-Galati (Courtesy of Shen Yun Performing Arts)

În timp ce în mod tradiţional alţi dansatori clasici chinezi poartă un machiaj deschis la culoare, Miranda Zhou-Galati, de origine chineză şi italiană, foloseşte o nuanţă de fond de ten diferită. Ea a crescut în Canada, şi deşi trecutul ei ar putea părea în contradicţie cu dansul clasic chinez, doamna Zhou-Galaţi are o capacitate extraordinară de a înţelege antropologia din spatele dansul chinez.


Una din componentele principale ale dansului clasic chinez este expresivitatea spiritului interior care este transmisă prin intermediul ADN-ul cultural al moştenirii chineze. Această exprimare este portretizată prin respiraţie, aură şi expresii interioare profunde.


"Am crescut în Canada şi sunt pe jumătate italiancă", a declarat doamna Zhou-Galati. "Chinezii au nativ această caracteristică. Dar eu a trebuit efectiv să studiez istoria pentru a înţelege cu adevărat şi a cunoaşte viaţa de zi cu zi din cultura antică chineză".

Dansul etnic Yi

Dna Zhou-Galati este unul dintre principalii dansatori care debutează în cadrul Shen Yun Performing Arts cu sediul la New York, o companie de dans clasic chinez ce are misiunea de a aduce la viaţă cei 5000 de ani de cultură chineză.


"Este foarte important pentru poporul chinez", a spus ea.


Dna Zhou-Galati a debutat în dansul etnic Yi al Shen Yun-ului, reprezentant al unuia din cele mai vechi grupuri etnice din China. Cu o istorie de 3.000 de ani, Yi sunt cunoscuţi pentru darul lor nativ pentru cântec şi dans imprimat în viaţa lor de zi cu zi. Multe dintre mişcările de dans Yi sunt imitaţii ale faptelor din rutina de zi cu zi, cum ar fi "Pasul Bătaia Hriştii", care este inspirat de recolta anuală.


Ea a îmbrăţişat cultura Yi atât de bine că i-a fost desemnat rolul de dansator principal.


Este o parte a culturii Yi să caute neîncetat ocazia de a exprima "în dans" sentimentele lor, iar doamna Zhou-Galati a captat esenţa acestei culturi cu dansul ei. "Cred că este foarte important să-ţi foloseşti inima atunci când dansezi", a împărtăşit ea.


O Antică Cultură Care Derivă Din Spiritualitate


Spiritualitatea este profund legată de cultura chineză. De la caligrafie, la hârtie şi agricultură - chinezii consideră cultura lor de inspiraţie divină.


"Dar atât de mult a fost distrusă [sub conducerea Partidului Comunist Chinez] că aceştia nu mai cred în divin - fapt ce a afectat cultura tradiţională de la rădăcină", a declarat ea.


Dna Zhou-Galaţi a spus că secretul ei pentru a capta esenţa culturii chineze este că se menţine la un standard moral mai ridicat în viaţa personală, ca şi cum ar trăi viaţa unui personaj chinez antic.


"Mulţi oameni nu se mai gândesc la aşa ceva", a spus ea. "Shen Yun aduce într-adevăr înapoi şi revitalizează cultura chineză pierdută".


"Atunci când oamenii văd spectacolul nostru, le atinge cu adevărat inima, dar nu pot desluşi exact cum s-a întâmplat", a spus ea.


În afară de expresivitate şi de cunoştinţe aprofundate în ceea ce priveşte patrimoniul chinez, tehnica este un alt aspect major al dansului clasic chinez. Ca dansator clasic chinez este necesar să stăpânească o serie de acrobaţii dificile, viraje, salturi şi întoarceri - cu multe combinaţii între acestea.


Dna Zhou-Galati demonstrează superba ei tehnică în dansul "Mâneci de Apă", în care debutează de asemenea ca dansator principal.


Sub controlul braţelor dansatorilor, mânecile roz de mătase se amestecă în aer curgând uşor în straturi. Dansatorii zboară de cealaltă parte a podiumului pentru a forma scena finală a dansului "Mâneci de Apă". Ei o înconjoară pe dna Zhou-Galaţi, care într-o fracţiune de secundă ridică piciorul pe lateral în aer. Fără a-şi îndoi genunchii îşi prinde piciorul, îl trage spre corp şi îl ţine acolo cu o uşurinţă naturală.


Dansatori ies din scenă, muzica dispare, cortina începe să cadă - dar ca o sculptură, piciorul doamna Zhou-Galati rămâne o imagine de eleganţă îngheţată.


De-a lungul anilor, doamna Zhou-Galati şi-a petrecut nenumărate ore perfecţionând tehnica unor poziţii ca aceasta. Ea poartă cel puţin 10 perechi de pantofi de dans în timpul unui sezon de performanţă.


De asemenea, dna Zhou-Galati debutează în mod regulat la concursurile internaţionale de dans clasic chinez din cadrul televiziunii New Tang Dynasty.


Concurs de dans al televiziuni NTD este singura platformă internaţională şi independentă de dans clasic chinez. Spre deosebire de dansurile din multe programe, concursul constă în mare parte din solo-uri şi duete ocazionale. Dar împărtăşeşte aceeaşi misiune: de a revitaliza o cultură care a fost suprimată şi în mare parte distrusă în timpul celor peste 60 de ani de guvernare comunistă şi mai ales în timpul Revoluţiei Culturale.


În 2009, doamna Zhou-Galati a câştigat argintul la Concursul Internaţional de dans clasic chinez din cadrul televiziunii NTD. În 2010, a câştigat primul loc cu un dans solo numit Mulan Se Întoarce.


Ca multe alte legende chineze, Mulan este o faimoasă poveste chineză care este lăsată pentru a preda o lecţie morală, cum ar fi pietatea filială.


"Poveştile au pavat o importantă parte din istoria Chinei", ne informează doamna Zhou-Galati.

"Mulan este o legendă despre curaj", a adăugat ea, considerând că poporul chinez nu ar avea o înţelegere atât de puternică despre curaj fără povestea lui Mulan.


Dna Zhou-Galaţi a spus că nu există nimic ce ar fi dorit să facă mai mult decât "conservarea şi oferirea acestei minunate culturi întregii lumi".


"Este foarte important pentru poporul chinez", a subliniat ea.


A spus că simte că aceasta este chemarea ei şi preţuieşte oportunitatea de a lua parte la o misiune importantă.


"Sper că vom putea aduce într-o zi acest spectacol înapoi în China şi vom putea debuta acolo", a spus ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură