Profesoară câştigă daune morale de 30.000 lei de la părinţii unor elevi care au batjocorit-o pe internet

Elevi la şcoală (elev, profesor, învăţător, clasă)
Elevi la şcoală (elev, profesor, învăţător, clasă) (parlament.md)

O profesoară din Cluj-Napoca a câştigat un proces intentat părinţilor a doi copii după ce aceştia au batjocorit-o pe aplicaţiile Facebook şi WhatsApp, relatează Clujust.

Profesoara a cerut 50.000 de lei daune morale pentru atingere adusă onoarei, demnităţii şi reputaţiei sale, după ce doi elevi din clasa a VII-a pe care o conducea ca dirigintă, în Şcoala gimnazială "Ion Agârbiceanu", au publicat pe Facebook şi, respectiv pe grupul de WhatsApp al clasei, imagini ce ilustrau o maimuţă, menite să o denigreze.

După 5 ani de termene, Judecătoria Cluj-Napoca a admis că onoarea şi reputaţia dascălului au avut de suferit şi a dispus plata unor daune de 30.000 de lei.

Unul dintre cei doi elevi a mers până la a crea pe Facebook un cont fals, cu numele profesoarei, şi a folosit ca poză de profil imagini denigratoare. Revoltată, profesoara s-a adresat instanţei de judecată şi a cerut 50.000 de lei daune morale pentru atingerea adusă onoarei, demnităţii şi reputaţiei plus cheltuielile de judecată.

În urma procesului, instanţa a decis că faptele celor doi elevi „au adus atingere onoarei şi reputaţiei reclamantei” şi a decis daune de 30.000 de lei. Judecătorii au arătat că în speţă există o carenţa evidentă (a părinţilor n.r.), atât în îndeplinirea obligaţiei de supraveghere, cât şi în atitudinea părinţilor de a-şi învaţă copiii că datorează respect cadrelor didactice, deoarece din orice unghi şi cu oricâtă îngăduinţă ar fi privită, activitatea de batjocorire a unui cadru didactic nu poate fi în niciun moment considerată drept o "copilărie/o prostie copilăreasca", asumarea unei astfel de atitudini nefiind justificată nici măcar de exercitare dreptului la apărare, ca şi strategie procesuală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne