Profesoară câştigă daune morale de 30.000 lei de la părinţii unor elevi care au batjocorit-o pe internet

Elevi la şcoală (elev, profesor, învăţător, clasă)
Elevi la şcoală (elev, profesor, învăţător, clasă) (parlament.md)

O profesoară din Cluj-Napoca a câştigat un proces intentat părinţilor a doi copii după ce aceştia au batjocorit-o pe aplicaţiile Facebook şi WhatsApp, relatează Clujust.

Profesoara a cerut 50.000 de lei daune morale pentru atingere adusă onoarei, demnităţii şi reputaţiei sale, după ce doi elevi din clasa a VII-a pe care o conducea ca dirigintă, în Şcoala gimnazială "Ion Agârbiceanu", au publicat pe Facebook şi, respectiv pe grupul de WhatsApp al clasei, imagini ce ilustrau o maimuţă, menite să o denigreze.

După 5 ani de termene, Judecătoria Cluj-Napoca a admis că onoarea şi reputaţia dascălului au avut de suferit şi a dispus plata unor daune de 30.000 de lei.

Unul dintre cei doi elevi a mers până la a crea pe Facebook un cont fals, cu numele profesoarei, şi a folosit ca poză de profil imagini denigratoare. Revoltată, profesoara s-a adresat instanţei de judecată şi a cerut 50.000 de lei daune morale pentru atingerea adusă onoarei, demnităţii şi reputaţiei plus cheltuielile de judecată.

În urma procesului, instanţa a decis că faptele celor doi elevi „au adus atingere onoarei şi reputaţiei reclamantei” şi a decis daune de 30.000 de lei. Judecătorii au arătat că în speţă există o carenţa evidentă (a părinţilor n.r.), atât în îndeplinirea obligaţiei de supraveghere, cât şi în atitudinea părinţilor de a-şi învaţă copiii că datorează respect cadrelor didactice, deoarece din orice unghi şi cu oricâtă îngăduinţă ar fi privită, activitatea de batjocorire a unui cadru didactic nu poate fi în niciun moment considerată drept o "copilărie/o prostie copilăreasca", asumarea unei astfel de atitudini nefiind justificată nici măcar de exercitare dreptului la apărare, ca şi strategie procesuală.