Priviti in interior

Calmarea prin meditatie.
Calmarea prin meditatie. (Shutterstock)

Nu v-ati intrebat de ce lumea noastra este plina de ura, intoleranta, boli si nemultumire? Toate acestea sunt ramuri ale unui copac, ale carui radacini cresc din greselile noastre. Lipsiti de posibilitate in viata cotidiana sa ne oprim si sa privim inauntru, incercam sa rezolvam problemele din afara.

Ne petrecem prea mult timp in cursa satisfacerii dorintelor, indiferent daca sunt relatiile noastre, profesia sau cariera, bunuri sau bani si asa mai departe. Dar, asa cum se spune in popor, dorintele nu coincid intotdeauna cu posibilitatile noastre. Si cu cat mai mare este aceasta diferenta, cu atat mai mult suferim. Insatisfactia ne influenteaza sanatatea, ca rezultat stresul cronic se transforma in suferinta.

Experienta ne arata ca visele noastre depasesc cu mult realitatea vietii. Dupa cum se stie, daca nu se poate schimba situatia, trebuie sa ne schimbam atitudinea fata de ea. Singurul mod sigur este sa ne schimbam singuri. La urma urmei, fericirea este in noi. Este bine cunoscut faptul ca oamenii deschisi, veseli, care traiesc o viata linistita, modesta, sunt mai sanatosi si se confrunta cu mai putine probleme. Cum putem atinge calmul in interior, in conditiile incercarilor zilnice in viata?

Una dintre frumoasele posibilitati este practica antica orientala, cum ar fi qigong sau meditatia. Scopul practicilor traditionale este de a atinge linistea in inima, bunatatea, compasiunea, intelepciunea si adevarata fericire. Pe langa exercitii si contemplare, acestea includ un sistem filosofic holistic, indicand omulului calea de a-si cultiva sinele. Urmand aceste principii, persoana se straduie sa priveasca toate problemele din viata ca o sansa de a-si imbunatati spiritualitatea, fara sa se centreze pe situatiile neplacute si resentimente.

Gandurile negative si furia apar drept consecinta a unor sentimente de nedreptate la adresa ego-ului. Dar in lumea noastra nu este nimic intamplator. Depasirea incercarilor cu o inima calma va poate face mai puternici si va permite sa va eliberati din capcana sentimentelor.

Meditatia si qigong-ul au o istorie foarte veche, care isi are radacinile in civilizatia preistorica si in conceptia oamenilor se asociaza cu capacitati paranormale si extrasensorice. Chiar si atunci cand nu aspirati spre o stare de constiinta mai inalta, cultivarea poate aduce rezultate tangibile pentru viata cotidiana. Prin eliberarea de ganduri gresite, dorinte efemere si goana vesnica dupa lucruri, puteti atinge pacea interioara si obtine lucruri cu adevarat valoroase.

Meditatia si qigong sunt o modalitate de a dobandi sinele adevarat. Multi oameni, care au incercat actiunea tehnicilor traditionale orientale, simt schimbari importante si au ajuns sa inteleaga scopul lor in viata. Iar cu cat scopul este mai inalt, cu atat viata are valoare mai mare. Viata fara scop este lipsita de sens. Caci cum spune intelepciunea antica "nici un vant nu va fi oportun pentru nava care nu are o destinatie".

Care este scopul vietii?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură