Primele arestări sub bagheta lui Kovesi pentru fraudă în sistem "Carusel TVA". Suspecţii aveau legături cu 'Ndrangheta

Laura Codruta Kovesi
Laura Codruta Kovesi (Florin Chirila/Epoch Times)

Parchetul European (EPPO) a coordonat, miercuri dimineaţa, o operaţiune în care autorităţile europene de aplicare a legii au efectuat percheziţii, arestări şi sechestre în valoare de peste 13 milioane de euro în Germania, Italia şi Bulgaria, informează Podul.ro.

Sursa citată precizează că cele 10 persoane arestate sunt suspectate de formare a unei organizaţii criminale şi de sustragere ilicită de la plata impozitelor.

Principalii suspecţi au folosit aşa-numita fraudă ”carusel TVA” pentru a revinde maşini de mai multe ori în diferite ţări ale UE. Se presupune că aceştia au susţinut în mod fals că au plătit taxe pe vânzări care au fost rambursate de stat şi, astfel, au cauzat pierderi fiscale de cel puţin 13 milioane de euro.

Cum funcţionau lucrurile. Sistem ”Carusel TVA” şi legături cu organizaţia mafiotă italiană 'Ndrangheta

Nucleul activităţii infracţionale a fost localizat în Eichstätt (Germania) şi Milano (Italia). Dealerul auto din Italia a cumpărat maşini de lux de la reprezentanţele auto germane în cadrul regimului TVA intracomunitar al UE, prin intermediul unei companii inexistente situate în Germania şi printr-o persoană aflată în Italia. În acest fel, au simulat o achiziţie privată şi au fost scutiţi de plata TVA, deoarece maşinile germane ar fi trebuit să fie înmatriculate în Italia.

Cumpărătorul privat din Italia a falsificat apoi vânzarea către dealer-ul iniţial de maşini din Milano, care apoi a vândut maşinile altor dealeri sau persoane fizice italiene la preţuri foarte atractive. Această schemă frauduloasă a permis făptuitorilor să obţină profituri mai mari, modificând preţul de piaţă al maşinilor şi permiţându-le să transfere sume mari de numerar în străinătate cu transferuri unice de peste 70.000 EUR fiecare.

Trei dintre cei zece suspecţi au legături cu organizaţia mafiotă italiană 'Ndrangheta şi toţi vor fi aduşi în scurt timp în faţa unui judecător. Datorită acestei investigaţii a EPPO, a fost depistat şi un caz complex de trafic de droguri în Italia, iar Poliţia Financiară Italiană (Guardia di Finanza - Nucleo PEF Milano) a arestat încă patru suspecţi şi a confiscat astăzi 7 kg de marijuana şi haşiş. Întreaga operaţiune a fost condusă de un procuror delegat european în Germania şi executată de Departamentul de Investigaţii Criminale al sediului poliţiei din Bavaria Superioară Nord (Kriminalpolizei mit Zentralaufgaben (KPIZ) des Polizeipräsidiums Oberbayern Nord) şi Poliţia Financiară Italiană (Guardia d i Finanza - Nucleo PEF Milano).

„Acesta a fost primul caz înregistrat de EPPO la 1 iunie 2021, data noastră oficială de începere a activităţii, şi sunt foarte încântată că ancheta arată deja rezultate concrete. Această operaţiune demonstrează schimbarea de paradigmă pe care a adus-o crearea EPPO pentru investigaţii transfrontaliere. Aceasta este noua realitate a zonei EPPO: nu mai există formalităţi greoaie de asistenţă juridică reciprocă; acţiune rapidă şi decisivă; şi concentraţi-vă pe recuperarea eficientă a daunelor”, a declarat Kovesi.