Primarul Kievului: Fusesem informat cu câteva zile înainte despre invazie. În noaptea aia nu am dormit nici măcar o oră

Primarul Kievului, Vitali Klitschko (Captură ecran)
D.B.
17.08.2022

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat într-un interviu recent acordat publicaţiei Babel că se aştepta la o invazie din partea Rusiei, astfel că şi-a setat alarma pentru ora trei dimineaţa în acea zi. La ora patru, avea să fie informat că invazia a început, iar la doar 24 de ore după aceea, invadatorii ruşi se apropiaseră deja de capitala ucraineană.

„Primisem informaţii semioficiale cu câteva zile mai devreme, de la militarii noştri, de la ofiţerii noştri de informaţii - că era foarte probabil ca o invazie asupra Ucrainei să fie programată pentru noaptea de 24 februarie, la ora patru dimineaţa. M-am trezit la trei, nu am dormit nici măcar o oră. Iar la ora patru, militarii m-au sunat şi mi-au spus: a început. La şase sau şapte dimineaţa îi sunasem deja pe toţi şi aveam deja prima şedinţă la primărie de dimineaţă”, a declarat edilul ucrainean.

Întrebat de ce, în ajunul războiului, nu i-a liniştit pe oameni şi nu le-a spus că totul va fi ca de obicei, primarul Kliciko a răspuns că a încercat mai degrabă să îi pregătească pe oameni pentru ce urma sa vină, dar subiectul "nu a plăcut tuturor".

„Primisem informaţii din surse deschise - de la armata noastră ucraineană, de la serviciile de informaţii ale partenerilor noştri, ale ţărilor care sprijină Ucraina. Acestea au subliniat faptul că probabilitatea unui [război la scara largă] era destul de mare. Şi nu trebuie în niciun caz să ne relaxăm, ci să ne pregătim pentru el. Prin urmare, am ridicat în mod constant acest subiect, am organizat întâlniri, care nu au plăcut tuturor. Una dintre sarcinile cheie a fost formarea apărării teritoriale la Kiev”, a declarat primarul Kievului.

Edilul a explicat şi de ce, cu toate că aflase cu câteva zile înainte despre posibilitatea unei invazii ruse, nu a încercat să le dea de înţeles locuitorilor Kievului că ar fi mai bine să plece: „Sincer vorbind, mă aşteptam ca, în cazul în care vor începe ostilităţile, acestea să aibă loc cel mai probabil în estul ţării. Sincer, nu mă aşteptam ca ofensiva să fie atât de rapidă, dinspre sud şi nord”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor