Prima victorie F1 pentru Maldonado la Grand Prix-ul Spaniei

Pastor Maldonado, considerat multă vreme un ride-buyer (piloţi care îşi câştigă dreptul de a concura cu ajutorul sponsorilor care plătesc echipele) în Formula Unu în ciuda faptului că a câştigat un titlu GP2, şi-a dovedit valoarea după ce l-a învins pe dublul campion mondial Fernando Alonso în Grand Prix-ul din ţara sa de origine.
Pastor Maldonado pe podium în Catalonia, după ce a câştigat Spanish Grand Prix. (Dimitar Dilkoff / AFP / GettyImages)
James Fish
14.05.2012

Pastor Maldonado, considerat multă vreme un ride-buyer (piloţi care îşi câştigă dreptul de a concura cu ajutorul sponsorilor care plătesc echipele) în Formula Unu în ciuda faptului că a câştigat un titlu GP2, şi-a dovedit valoarea după ce l-a învins pe dublul campion mondial Fernando Alonso în Grand Prix-ul din ţara sa de origine.

Maldonado, primul venezuelean care a câştiga un Grand Prix, a adus prin victorie F1 pentru Williams, pentru prima dată din 2004. Începătorul F1 în vârstă de 27 de ani s-a calificat pe locul al doilea şi a fost promovat în pole position atunci când Lewis Hamilton de la McLaren a rămas fără combustibil în cursa de calificare şi a fost retrogradat pe ultimul loc. El a pierdut conducerea în faţa lui Fernando Alonso în primul viraj, dar a rămas alături de şoferul spaniol al Ferrari. Pe parcursul cursei, Maldonado l-a depăşit pe Alonso când acesta a intrat la boxe, iar şoferul celor de la Williams a fost presat de Alonso în ultimele 18 tururi.

"Cred că este o zi minunată nu doar pentru mine, ci pentru toată echipa. De anul trecut am lucrat din greu în încercarea de a deveni mai buni cu fiecare cursă şi iată unde am ajuns", a declarat Maldonado la conferinţa de presă de după cursa pe formula1.com.

"A fost o cursă dificilă din cauza strategiei; a fost greu mai ales din cauza pneurilor din spate - după câteva ture ne-au cauzat probleme. Fernando a avut un start mai bun decât mine, dar eu doar mă ţineam după el şi asta a fost atât de bine. Este prima oară când mă aflu pe podium şi prima mea victorie şi vă puteţi imagina ce simt."

Până acum în 2012, victoria lui Maldonado face ca cinci curse să fi fost câştigate de cinci persoane diferite pe cinci piste diferite. După trei sezoane în care a dominat Braun şi de Red Bull, Formula 1 a devenit imprevizibilă.

Alonso aproape că l-a depăşit pe Maldonado când ambii aveau pneuri noi, dar şasiul celor de la Williams este mult mai favorabil faţă de pneuri decât cel de la Ferrari (deşi cel de la Ferrari este mult îmbunătăţit.) Partea din spate a maşinii lui Alonso putea fi văzută alunecând sălbatic în ture finale, când decalajul se întindea de la o secundă la trei. Ferrari a fost rapidă pe porţiunile drepte, dar lentă în sectorul al doilea şi al treilea; se pare că nu are suficientă forţă de apăsare în parte din spate.

Kimi Raikkonen, conducând pentru Lotus, aproape că i-a ajuns din urmă pe liderii, în ultimul tur. Fostul campion mondial a câştigat 20 de secunde în ultimele cincisprezece ture. Este clar că Lotus este o maşină mai bună decât Williams sau Ferrari; dacă cursa ar fi avut încă cinci tururi, Raikkonen ar fi putut câştiga.

René Grosjean a plasat cel de-al doilea Renault pe locul patru, urmat de Sauber-ul lui Kamui Kobayashi. Sebastian Vettel a terminat al şaselea, în ciuda unei penalizări drive-through şi o oprire suplimentară la boxe pentru a înlocui o tobă de eşapament deteriorată. Coechipierul său Mark Webber a terminat pe locul 11.

Cei doi şoferi de la McLaren au terminat pe locurile opt şi nouă. Lewis Hamilton poate fi lăudat pentru că s-a încadrat în primele 10 poziţii, deşi a pornit de pe ultimul loc. El s-a calificat în pole position, dar a fost retrogradat pe ultimul loc, după ce a rămas fără combustibil pe pistă; normele impun ca fiecare conducător auto să aibă cel puţin un litru de combustibil în rezervor pentru testare. Cu toate acestea, eroarea celor de la McLaren a prejudiciat pe unul dintre şoferii lor.

În timpul cursei, echipajul lui Hamilton a avut probleme la boxe, dar asta nu l-a costat pe şoferul lor vreo poziţie; McLaren oricum nu avea ritmul necesar pentru primele poziţii în timpul cursei.

Button s-a calificat pe locul al zecelea, după care nu intra în Q3, fiind afectat atunci când temperatura a scăzut, în ultimele două minute ale sesiunii, pierzând o jumătate de secundă din timpul turelor (acelaşi lucru s-a întâmplat cu Webber.) El a terminat cursa pe locul al nouălea – fiind un şofer prea bun pentru o maşină care nu funcţiona în mod corespunzător, din cine ştie ce motiv.

Clasarea pe locul al doilea, îl plasează pe Fernando Alonso la egalitate în campionatul piloţilor cu Sebastian Vettel, ambii având 61 de puncte, dar mult înaintea lui Lewis Hamilton, care are 53 de puncte. Red Bull conduce în continuare în clasamentul constructorilor cu 109 puncte, în faţa celor de la McLaren, cu 98 şi Lotus cu 84.

Formula 1 se îndreaptă spre Monte Carlo, pentru Marele Premiu de la Monaco de pe 24 mai. Bilete şi pachete turistice sunt disponibile prin intermediul formula1.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor