Prima demisie după ancheta Recorder privind BOR: Un "agent de influenţă al Bisericii" pleacă din PSD

Lazăr Neacşu
Lazăr Neacşu

Social-democratul Lazăr Neacşu şi-a prezentat, miercuri, demisia din PSD şi din calitatea de consilier general din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, au anunţat organizaţiile PSD Bucureşti şi PSD Sector 4.

Anunţul a venit în urma unei anchete Recorder privind modul în care sunt folosiţi banii publici pentru construirea şi reabilitarea de biserici, în care Neacşu este prezentat drept “agent de influenţă al Bisericii, care trage sfori pentru obţinerea de fonduri din bugetele locale”.

“Lazăr Neacşu este un vechi om de încredere a Patriarhului. În urmă cu cinci ani, a primit cea mai înaltă poziţie pe care o poate dobândi un civil în structurile clerului ortodox. Membru în Adunarea Naţională Bisericească. Un fel de Parlament al Bisericii care se întruneşte o dată pe an sub conducerea Preafericitului Daniel. Lazăr Neacşu nu este de fapt un om politic, ci un om al Bisericii infiltrat în politică”, au declarat jurnaliştii de la Recorder.

De asemenea, potrivit Recorder, Neacşu a dezvăluit, într-o întâlnire filmată pe ascuns, că s-a înscris în PSD la îndemnul patriarhului Daniel, “pe care oamenii din reţeaua sa de influenţă îl numesc Marele Alb”.

“În 2016 nu am avut ce face, şi l-am întrebat pe Marele Alb. Eram deja membru în Adunarea Naţională. El m-a sfătuit. Şi aşa a fost. N-a câştigat PSD în toată ţara? Da. Normal, că-i securist. Normal, că-i securist. E de-al lor, nu? E cel mai informat om. Ca şi Papa”, a declarat Lazăr Neacşu, în investigaţia Recorder.

Clanul Marelui Alb

Jurnaliştii de la Recorder au petrecut 8 luni documentând modul de administrare a fondurilor publice de către Biserica Ortodoxă Română. Infiltrat în interiorul sistemului cu ajutorul unei identităţi ascunse, Recorder a descoperit o reţea secretă în care oameni de afaceri, politicieni şi prelaţi de la vârful Bisericii lucrează mână în mână într-o megaafacere: construcţia şi reabilitarea de biserici din bani publici.

Toată această reţea operează cu binecuvântarea celui mai puternic om din Biserica Ortodoxă Română, pe care oamenii săi îl numesc “Marele Alb”, potrivit jurnaliştilor.

“Biserica Ortodoxă este una dintre cele mai puternice şi mai influente organizaţii din România. O instituţie care, în contrast cu misiunea sa spirituală, şi-a construit un adevărat imperiu financiar ale cărui mecanisme de funcţionare rămân în mare parte necunoscute pentru muritorii de rând şi pentru instituţiile de control ale statului. Asta deşi o parte considerabilă din banii Bisericii provin din fonduri publice: 1,3 miliarde de lei alocaţi numai pentru bisericile din Bucureşti, de la Guvern şi din bugetul Capitalei, în ultimii 13 ani, adică în mandatul Patriarhului Daniel”, a precizat Recorder în prezentarea investigaţiei sale - “Clanul Marelui Alb”.