Prim-ministrul sirian fuge în Iordania

Rebeli sirieni operând o mitralieră anti aeriană în Atareb, 25 km est de Alep, 31 iulie 2012 (Ahmad Gharabli / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
07.08.2012

Prim-ministrul sirian, Riyad Farid Hijab, a dezertat din regim, fiind oficialul de la cel mai înalt nivel care a făcut acest lucru, de când a început criza, cu 17 luni în urmă.

Hijab, care a fost investit în această funcţie în iunie, s-a alăturat opoziţiei după ce a fost concediat, a raportat televiziunea de stat în dimineaţa zilei de luni.

Cu toate acestea, fostul premier contestă afirmaţia făcută de televiziunea de stat, spunând agenţiei Al Jazeera cu sediul în Qatar că el a trecut graniţa în Iordania şi că regimul a anunţat că este concediat după ce a descoperit că el a fugit deja din ţară.

"Anunţ astăzi dezertarea mea din regimul ucigaş şi terorist şi faptul că am intrat în rândurile revoluţiei pentru libertate şi demnitate. Anunţ că de astăzi sunt un soldat în această revoluţie binecuvântată", a declarat Hijab într-un comunicat citit de purtătorul lui de cuvânt, Mohamed el-Etri.

Hijab plănuia "de luni de zile" să dezerteze din regimul preşedintelui Bashar al-Assad, a declarat Etri, adăugând că fuga sa din Siria a fost făcută în tandem cu Armata Siriană Liberă a rebelilor. Hijab a îndemnat şi alţi oficiali să demisioneze de la putere şi să dezerteze.

Având în vedere volatilitatea regimului sirian, oficialii ar trebui să fie atenţi din moment ce Damascul va "reacţiona la întâmplare", a continuat el.

"Acesta va comite mai mult crime, [iar] orice oficial dispus să dezerteze trebuie să acţioneze cu înţelepciune. El trebuie să aibă grijă de el şi de familia sa. Regimul vorbeşte o singură limbă: limba sângelui", a adăugat el.

Etri a declarat pentru AFP că Hijab va părăsi Iordania şi se va îndrepta în câteva zile spre Doha, capitala Qatar.

Fostul ambasador sirian în Irak, Nawaf Fares, a dezertat luna trecută şi se află în prezent tot în Qatar.

Consiliul Naţional Sirian de opoziţie a declarat luni pentru Reuters că doi miniştri de stat şi trei ofiţeri de armată la nivel înalt au fugit împreună cu Hijab şi se află în Iordania.

"Încă mai trebuie întreprinse nişte măsuri, astfel încât nu există nicio grabă în identificarea lor", a declarat un membru al Consiliului, Ahmed Ramadan, pentru agenţia de ştiri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor