Prigojin acuză facţiunile de la Kremlin că distrug statul rus

Prigojin, supărat că trupele sale de mercenari au fost lăsaţi fără muniţie, anunţă că se retrage din Bahmut, 5 mai, 2023
Prigojin, supărat că trupele sale de mercenari au fost lăsaţi fără muniţie, anunţă că se retrage din Bahmut, 5 mai, 2023 (Twitter - captură ecran)

Liderul mercenarilor ruşi Evgheni Prigojin a afirmat, sâmbătă, că facţiunile de la Kremlin distrug Rusia, încercând să semene discordie între el şi luptătorii ceceni, potrivit unei ştiri Reuters.

"Bucătarul lui Putin", după cum mai este cunoscut Prigojin, a mai spus că această dispută a fost acum rezolvată, dar luptele interne de la Kremlin au deschis o cutie a Pandorei cu fisuri.

"Cutia Pandorei este deja deschisă - nu noi suntem cei care am deschis-o. Un anumit turn de la Kremlin a decis să joace jocuri periculoase. Jocurile periculoase au devenit ceva obişnuit în turnurile de la Kremlin... ei pur şi simplu distrug statul rus", a declarat Prigojin, într-un mesaj postat de serviciul său de presă.

Liderul grupului Wagner nu a identificat facţiunea de la Kremlin, dar a spus că, dacă aceasta va continua încercările de a semăna discordie, vor "plăti scump". Kremlinul nu a comentat comentariile sale.

Prigojin, care este şi fondatorul grupului rus de mercenari Wagner şi membru al cercului mai larg al preşedintelui Vladimir Putin, a dobândit o notorietate extinsă în timpul războiului de 15 luni din Ucraina.

Trupele sale au condus bătălii în oraşul Bahmut şi în alte părţi, dar s-a certat şi cu armata rusă în legătură cu tacticile, sprijinul logistic şi alte probleme.

Prigojin a declarat că o dispută între el şi forţele cecene care luptă, de asemenea, alături de armata rusă în Ucraina a fost rezolvată. Dar el a dat vina pentru discordie pe facţiuni neidentificate ale Kremlinului, pe care le numeşte "turnurile Kremlinului".

El acuză că uneltirile lor au scăpat atât de mult de sub control încât Putin a fost nevoit să le certe la o reuniune a Consiliului de Securitate.

Prigojin a declarat că remarcile cecene făcute despre el sună ca ceva de la începutul anilor 1990, când conflictele au cuprins oraşele ruseşti după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

"În mod clar, declaraţiile făcute au fost mai degrabă provocatoare, menite să mă rănească şi să mă sperie", a declarat Prigojin.

Prigojin a mai spus că orice bătălie între forţele speciale Ahmat ale liderului cecen Ramzan Kadîrov şi Wagner ar duce la o vărsare de sânge serioasă, dar nu există nicio îndoială cine va câştiga.

De asemenea, el şi-a vărsat din nou furia în legătură cu starea actuală a războiului şi a dat vina pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi pe şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov.

"Ministerul Apărării nu este în stare să facă absolut nimic, deoarece nu există de facto - este în haos", susţine Prigojin.

Ministerul Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Nici Şoigu şi nici Gherasimov nu au comentat public afirmaţiile şefului grupului Wagner.

Putin a ţinut vineri o reuniune a Consiliului de Securitate despre ceea ce el a spus că sunt relaţii "interetnice" din interiorul ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe