Prezidenţialele din Franţa: a început meciul între primele doamne

Carla Bruni-Sarkozy şi Valérie Trierweiler, partenera lui François Hollande, s-au lansat în campania prezidenţială apărându-şi tovarăşii de viaţă în diverse mass-media, scrie Le Figaro în ediţia de miercuri.
Prima doamnă a Franţei, Carla Bruni-Sarkozy. (ERIC FEFERBERG/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
26.01.2012

Carla Bruni-Sarkozy şi Valérie Trierweiler, partenera lui François Hollande, s-au lansat în campania prezidenţială apărându-şi tovarăşii de viaţă în diverse mass-media, scrie Le Figaro în ediţia de miercuri.

Partenera candidatului socialist a profitat de lansarea noii sale emisiuni culturale pe canalul de televiziune Direct 8 ca să se exprime în Le Parisien şi în Gala de miercuri, iar luni, în săptămânalul Télé 7 jours. Jurnalista în vârstă de 46 de ani, care a fost, de asemenea, invitata de miercuri seară al Grand journal de la Canal +, declară că a fost sfătuită să procedeze astfel de Sylviane Agacinski-Jospin, soţia candidatului eliminat în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2002.

'Ea mi-a spus că acum zece ani nu a vrut să se amestece în treburile soţului ei şi că a regretat că nu a făcut-o. M-a sfătuit să fiu mereu prezentă alături de François şi să-l sprijin', a spus Valérie Trierweiler. Ea fost deja prezentă alături de François Hollande la mitingul de la Bourget de duminică.

Valérie Trierweiler îl apreciază mult pe partenerul său despre care spune că 'ştie să asculte, să mă asculte, dar nu este o persoană influenţabilă'. Este un joc ambiguu al acesteia, când pretinde că se ţine la distanţă, când profită de lansarea noii emisiuni ca să pună la cale o ofensivă mediatică fără precedent.

În ceea ce o priveşte pe Carla Bruni, aceasta s-a exprimat în legătură cu soţul ei în paginile ziarului Liberation. Preşedintele le-a vorbit unor jurnalişti despre un posibil eşec la prezidenţiale şi despre ce va face după ce nu va mai fi reales. Declaraţiile lui au fost reluate şi interpretate ca un semn de descurajare din partea lui Nicholas Sarkozy. Carla Bruni a dorit să clarifice starea de spirit a soţului ei.

'Nu este deloc descurajat. Nu acesta este temperamentul lui. Dacă va candida, ceea ce eu sper pentru Franţa, el se va dărui în întregime acestui scop. Pentru că are o energie extraordinară', a declarat aceasta.

Spre deosebire de Cécilia Sarkozy, prima doamnă a fost mereu discretă. Dar prezenţa ei ar putea să fie mai intensă în apropierea alegerilor. La jumătatea lui ianuarie, Carla Bruni afirmase deja că va fi prezentă alături de Nicolas Sarkozy în timpul campaniei.

'Dacă soţul meu îşi va prezenta candidatura, voi participa în măsura posibilului. Îl voi susţine indiferent ce va decide. Nu ştiu care va fi rolul meu, dar, dacă va avea nevoie de mine, voi fi acolo', a spus Carla cu ocazia unei vizite la un spital pentru copii cu handicap.

Politologul Stéphane Rozes, preşedinte al Institutului CAP (Consulting, analize şi perspective) avertizează totuşi în legătură cu o prea mare prezenţă a primelor doamne în timpul campaniei electorale.

'Prezenţa tovarăşelor de viaţă trebuie să fie homeopată, spune acesta. Francezii trebuie să-şi dea seama care este personalitatea candidatului, iar soţia sau partenera îl poate ajuta să se dezvăluie şi să-i dea autenticitate. Dar, în acelaşi timp, ele nu trebuie să fie prea prezente, să fie ca un ecran între candidat şi ţară. Pentru francezi, alegerea prezidenţială este întâlnirea unui bărbat cu poporul'.

Altfel spus, o prezenţă prea intensă a soţiei riscă să ştirbească din importanţa funcţiei de preşedinte. Aceasta a fost marea greşeală de la începutul mandatului lui Sarkozy. Afişându-şi prea mult viaţa privată, noul preşedinte a desacralizat funcţia de preşedinte. Intervenţiile discrete ale Carlei Bruni în Libération par să arate că perechea Sarkozy a găsit calea cea bună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor