Prevenirea si tratarea gripei

(PARK JI-HWAN / AFP / Getty Images)

Medicina chineza pe baza de ierburi a fost folosita pentru a trata cu succes diferite tipuri de gripa timp de sute sau mii de ani. Ar trebui notat ca nu exista nici o cercetare pentru a verifica aceasta afirmatie si totusi exista dovezi care pot confirma siguranta si utilitatea folosirii medicinii traditionale chineze in prevenirea si tratarea simptomelor de gripa. Ar trebui de asemenea notat ca fara cercertari stricte nu poate exista o baza pentru a determina cu adevarat statisticile prevenirii.

Simptomele de gripa in medicina chineza nu sunt evaluate conform tipului de virus care cauzeaza simptomele ci conform artei complexe de evaluare bazata pe principiile medicinii chineze. Aceste principii merg inapoi mii de ani pana la conceptele filosofice ale Yin si Yang, relatia partilor opuse, adica, cald si rece, iar in anii ulteriori la principiile fizicii antice numite cele Cinci Elemente ale focului, pamantului, metalului, apei si lemnului, sau “Wu Xing.”

Cand o persoana se prezinta la un specialist chinez in ierburi, acesta va lua pulsul persoanei, se uita la limba acesteia, pune intrebari privind simptomele de febra, transpiratie, urinare, severitatea sau lipsa durerilor de corp, constitutia generala, si multe altele. Apoi se face o determinare asupra tiparului bolii. Datorita diferitelor constitutii si sanatatii generale, orice gripa specifica sau infectie bacteriala s-ar putea manifesta in diferite moduri in functie de persoana pe care o ataca. Asadar nu exista un tratament pe baza de ierburi pentru un anumit tip de gripa; tratamentul pe baza de ierburi depinde de tiparul specific care se manifesta atunci cand persoana viziteaza specialistul in ierburi. Tiparul gripei poate de asemenea varia in functie de stadiul manifestarii - daca este la inceput, la mijloc sau intr-un stadiu final de infectie.

Inaintea unui atac de simptome ale gripei, un specialist in ierburi poate de asemenea recomanda ierburi care intaresc sistemul imunitar, permitand persoanei sa reziste infectiilor bacteriene sau virale.

Cu medicina chineza o persoana poate face pasi in imbunatatirea sistemului imunitar in diferite moduri: adoptarea stil de viata echilibrat si moderat, alimentatie sanatoasa, eliminarea stresului prin meditatie si o atitudine dreapta, exercitii, evitarea alcoolului, nicotei si drogurilor, etc. Igiena corecta privind spalarea mainilor poate de asemenea preveni infectiile. Va garanta acest lucru ca o persoana nu va mai avea simptome de gripa? Nu, dar ii va intari sistemul imunitar si daca se va imbolnavi se va putea insanatosi mai repede.

Eu am avut simptome de gripa de 3 ori in viata mea. Prima data, aveam 18 ani. Am crezut in remediile naturale si m-am dus magazin cu alimente sanatoase. Proprietarul mi-a recomandat ceai din seminte de schinduf, care este o iarba vestica. Am folosit ceea ce mi-a recomandat si mi-am revenit complet in 3 zile. Anul urmator am avut din nou gripa si am folosit ceai de schinduf si aspirina. Din nou, mi-am revenit in 3 zile. Dupa aproape 20 de ani am avut din nou gripa si am folosit niste iarburi chinezesti recomandate de un specialist in ierburi si in cea de-a sasea zi mi-am revenit. De atunci nu am mai avut gripa.

Cercetarea medicinii chineze este un mod de pregatire pentru acest sezon de gripa si o posibila pandemie de gripa.

Lorraine Kabacinski, L.Ac., este o acupuncturitsta licentiata.

Intrebari sau comentarii: lawsofhealth@aol.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură