Preşedintele sirian, rupt de realitate, potrivit unor emailuri secrete

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a urmat sfaturile Iranului reprimând mişcarea de protest şi amuzânud-se de propriile sale promisiuni de reforme, în timp ce soţia sa Asma continuă cumpărăturile frenetice de bijuterii şi alte produse de lux, potrivit unor emailuri piratate din conturile personale ale cuplului prezidenţial la care publicaţia britanică The Guardian a avut acces, relatează joi Le Monde.
Preşedintele Republicii Arabe Siriene, Bashar Al-Assad. (KHALED DESOUKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
15.03.2012

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a urmat sfaturile Iranului reprimând mişcarea de protest şi amuzânud-se de propriile sale promisiuni de reforme, în timp ce soţia sa Asma continuă cumpărăturile frenetice de bijuterii şi alte produse de lux, potrivit unor emailuri piratate din conturile personale ale cuplului prezidenţial la care publicaţia britanică The Guardian a avut acces, relatează joi Le Monde.

Unul dintre cele aproximativ 3.000 de emaluri transmise ziarului britanic de către un opozant sirian anonim indică faptul că o fiică a emirului Qatarului, unul dintre cei mai critici lideri arabi faţă de regimul de la Damasc, le-a recomandat lui Bashar al-Assad şi familiei acestuia să părăsească Siria la 30 ianuarie, propunându-le să plece în exil la Doha. 'Cred sincer că este un moment bun pentru a pleca şi a reîncepe o viaţă normală. Sunt sigură că aveţi multe locuri unde să mergeţi, în special la Doha', se arată într-un mesaj adresat soţiei preşedintelui sirian, Asma al-Assad.

Mesajele electronice au fost piratate între iunie 2011 şi începutul lui februarie 2012, perioadă în care mişcarea de reprimare a degenerat şi s-a soldat cu peste 8. 000 de morţi, potrivit ONU. În acest timp, Asma, de orgine britanică, comanda o lampă Armani la celebrul lanţ de magazine Harrods din Londra, bijuterii şi coliere la Paris şi mobilă la Damasc.

Liderul sirian a fost de asemenea informat în detaliu despre prezenţa unor ziarişti occidentali în districtul Baba Amr din Homs şi a cerut 'întărirea securităţii' în oraşul controlat de opoziţie, în noiembrie. Aceste dezvăluiri sunt şi ele conţinute în cele peste 3.000 de emailuri despre care militanţii afirmă că sunt descărcate din conturi personale ce aparţin preşedintelui Assad şi soţiei acestuia Asma.

Mesajele care au fost obţinute de Guardian ar fi fost interceptate de membri ai Consiliului Suprem al Revoluţiei (opoziţia) în intervalul iunie-începutul lui februarie. Ele descriu o familie izolată de criza care ia amploare, o familie ce continuă să se bucure de o viaţă de lux. Potrivit acestor emailuri, soţia preşedintelui sirian pare să cheltuiască mii de dolari pe internet pentru articole de designer în timp ce preşedintele foloseşte iPad-ul şi descarcă muzică de pe iTunes.

În timp ce lumea priveşte cu groază la reprimarea brutală a protestelor din ţară şi mulţi sirieni se confruntă cu o criză de alimente şi cu alte probelme, dna Assad a cheltuit peste 10.000 de lire pe sfeşnice, mese şi candelabre de la Paris şi a făcut comenzi pe Amazon, relatează cotidianul britanic.

Publicaţia a făcut demersuri pentru a autentifica emalurile verificând conţinutul acestora şi a contactat 10 persoane ale căror corespondenţe apar în document. Verificările sugerează că mesajele sunt autentice, dar nu a fost posibilă verificarea fiecăruia dintre ele.

Emailurile par să arate că preşedintele Assad a adunat o echipă de consilieri pentru a-l sfătui cu privire la adoptarea unei strategii faţă de media şi cum să răspundă criticilor internaţionale privind reprimarea protestatarilor ce s-a soldat cu 10.000 de morţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor