Preşedintele Poloniei: După Borodianka şi Mariupol, e imposibil să se mai facă afaceri ca de obicei cu Rusia

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda
Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda (Ukrinform)

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a afirmat, în timpul unei vizite la Kiev, că având în vedere ce a făcut armata rusă în atacurile asupra oraşelor Borodianka şi Mariupol, lumea nu trebuie să reînnoiască relaţiile cu Rusia ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

"Nu trebuie să le permitem să fie un sunet gol. După Borodianka şi Mariupol, nu trebuie să se revină la politica de business as usual în relaţiile cu Rusia", a declarat preşedintele Duda, într-un discurs adresat în Rada Supremă a Ucrainei, citat de Ukrinform.

Liderul Poloniei a subliniat faptul că, astăzi, nu Ucraina ci lumea occidentală este cea care dă testul de loialitate faţă de valorile declarate.

"Astăzi nu voi, ci lumea este cea care dă testul dacă valorile înseamnă ceva", a spus Duda, adăugând că ar fi fost o lovitură pentru Occident dacă Ucraina ar fi fost sacrificată agresorului.

Preşedintele Republicii Polone a adăugat că timpul şi viitorul vor arăta dacă astfel de fundamente precum democraţia, drepturile omului şi solidaritatea înseamnă ceva pentru Europa.

"Există voci alarmante potrivit cărora Ucraina trebuie să se conformeze cerinţelor lui Putin. Doar Ucraina are dreptul de a-şi decide viitorul: nimic despre voi fără voi", a declarat Duda.

El a subliniat că Polonia a sprijinit şi va continua să sprijine Ucraina în drumul său spre comunitatea occidentală.

"Eu personal nu mă voi opri până când Ucraina nu va deveni membră a UE. Este visul meu ca preşedinte şi ca om obişnuit, astfel încât să ne putem construi viitorul împreună", a spus liderul polonez.

În timpul discursului său, el le-a mulţumit ucrainenilor pentru curajul şi dragostea lor pentru libertate. El a subliniat că Ucraina luptă eroic împotriva agresorului de trei luni, deşi mulţi estimau că nu ar fi rezistat prea mult timp presiunii armate a agresorului.

Duda a dat asigurări că Polonia şi poporul polonez vor fi alături de ucraineni în momentele de încercare şi vor ajuta Ucraina.

Rusia duce un război de amploare împotriva Ucrainei începând cu 24 februarie.

La 9 mai, Zelenski a declarat că Ucraina a completat a doua parte a chestionarului pentru a obţine statutul de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

Preşedintele a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană la 28 februarie 2022.