Premierul Ponta: Proiectul minier de la Roşia Montană nu poate merge înainte fără garanţii de mediu

Proiectul minier de la Roşia Montană nu poate merge mai departe fără garanţii de mediu, renegocierea participaţiei statului şi fără eliminarea lobbyului exercitat de preşedintele Traian Băsescu, a declarat premierul Victor Ponta, într-un interviu difuzat duminică de PRO TV.
Premierul Victor Ponta. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
13.05.2012

Proiectul minier de la Roşia Montană nu poate merge mai departe fără garanţii de mediu, renegocierea participaţiei statului şi fără eliminarea lobbyului exercitat de preşedintele Traian Băsescu, a declarat premierul Victor Ponta, într-un interviu difuzat duminică de PRO TV.

 

"La Roşia Montană sunt trei probleme, şi în primul rând mediul. Unu - până nu avem toate garanţiile cele mai bune (...) de mediu, nu mergem mai departe şi nu eliberăm autorizaţia. Doi - până nu renegoiem participarea statului român, nu mergem mai departe. Şi trei - până nu stabilim că un proiect de acest gen nu se face pentru un preşedinte sau un prim-ministru sau un om politic, ci se face pentru interesul României", a spus Ponta.

Întrebat dacă Guvernul său are un termen clar pentru lămurirea problemei privind eventuala realizare a proiectului minier, Ponta a spus că "nu există un termen clar".

În context, premierul l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu că face lobby pentru compania Roşia Montană Gold Corporation, din poziţia sa de şef al statului.

"Nu se pot face proiecte de acest gen pentru că le doreşte foarte tare un om politic, indiferent cum se cheamă.

Nu doar îl suspectez, ci îl acuz (pe preşedintele Traian Băsescu - n.r.) de faptul că atunci când eşti în prima poziţie a ţării (...) nu poţi să faci lobby pentru o companie privată fără a fi categoric considerat ca interesat, poate politic", a afirmat prim-ministrul.

De asemenea, Ponta a arătat că ar fi bine dacă şi compania Roşia Montană Gold Corporation "ar înţelege că un asemenea proiect nu trebuie făcut printr-un lobby politic sau prin cheltuielile uriaşe pe care le au în sponsorizarea mass-media, ci prin dovedirea către populaţia României, nu către media sau preşedinte, că acest proiect respectă criteriile de siguranţă în ceea ce priveşte mediul şi interesele statului român".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor