Premierul Ponta: CCR e neprietenoasă cu Guvernul USL, iar Avocatul Poporului nu trebuie să confunde populaţia cu PDL

Epoch Times România
25.05.2012

Premierul Victor Ponta a acuzat, vineri, Curtea Constituţională (CCR) că este "neprietenoasă" faţă de Guvernul USL, iar despre Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, prim-ministrul a spus că acesta trebuie să apere populaţia României, nu să-şi plătească datoriile faţă de cei care l-au numit în funcţie.

Declaraţiile lui Ponta vin în contextul în care, la sesizarea Avocatului Poporului, Curtea Constituţională a decis că Guvernul poate retrage de la primării doar sumele necheltuite şi care nu sunt grevate de arierate sau care urmează să fie folosite în proiecte europene, din banii acordaţi de fostul Guvern Mihai-Răzvan Ungureanu.

"Din fericire, Curtea Constituţională, aşa neprietenoasă cum e cu noul Guvern, nu mi-a zis că nu am voie să iau înapoi aceşti bani", a spus Ponta, referindu-se la fondurile necheltuite de primăriile fără datorii şi fără proiecte europene.

El a reproşat Curţii Constituţionale faptul că a intervenit asupra ordonanţei sale de urgenţă prin care se retrag banii de la primării, deşi anterior judecătorii acceptaseră în trei rânduri o ordonanţă de urgenţă a fostului Guvern Boc, din decembrie 2008, prin care se retrăgeau fonduri care fuseseră acordate de fostul Cabinet Tăriceanu.

"Ordonanţa pe care am adoptat-o în prima şedinţă de guvern este o ordonanţă identică ca şi conţinut cu OUG 223/30 decembrie 2008, adoptată de Guvernul Boc, care, sigur, atunci prevedea recuperarea unor sume de bani de la alte autorităţi administrativ-teritoriale decât cele conduse de PDL. Respectiva ordonanţă a domnului Boc, pe care dacă nu mă înşel mă critica zilele trecute pentru OUG 15/2012, a fost atacată de trei ori în faţa Curţii Constituţionale. Toate cele trei decizii resping excepţia de neconstituţionalitate. În cazul Guvernului Ponta, Curtea Constituţională nu mai e la fel de consecventă. Probabil dacă era tot Guvernul Boc rămânea consecventă. Nouă ne spune că nu mai putem să luăm înapoi toţi banii necheltuiţi, ci doar anumiţi bani", a acuzat Ponta.

El a susţinut că ordonanţele guvernelor Boc şi Ponta de retragere de fonduri sunt similare.

"E vorba de măsuri privind reducerea unor cheltuieli bugetare. Era vorba de bani daţi de guvernul Tăriceanu din fondul de rezervă", a susţinut Ponta.

"Sper ca acest prim incident, în care Curtea Constituţională, după ce a judecat de trei ori într-un fel ordonanţa guvernului Boc, a patra oară, când judecă ordonanţa Guvernului USL, îşi schimbă opţiunea, sper să fie un accident de parcurs, ci nu o politică a celor de la Curtea Constituţională", a mai afirmat premierul.

Referitor la Avocatul Poporului, premierul a invocat posibilitatea ca acesta să fi comis o greşeală sesizând Curtea Constituţională.

"Văd că avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională. Nu ştiu dacă este o confuzie între poporul român şi primarii PDL. Dacă în opţiunea Avocatului Poporului aceste noţiuni se confundă, cred că e o greşeală pe care trebuie să şi-o asume şi cred că rolul unei instituţii fundamentale este de a apăra populaţia României şi nu de a-şi plăti datoriile politice faţă de cei care l-au numit în funcţie", a comentat prim-ministrul.

Guvernul Ponta a emis, în urmă cu două săptămâni, o ordonanţă de urgenţă prin care retrăgea sumele acordate de fostul Guvern Ungureanu preponderent unor primării PDL şi UDMR.

Din cei 648 de milioane de lei acordaţi de fostul Guvern, premierul Ponta a arătat că urmau să fie retraşi 387 de milioane de lei.

Curtea Constituţională a decis, însă, că nu pot fi retraşi bani de la primăriile cu datorii sau cu proiecte pe fonduri europene în derulare, care au nevoie de aceste sume pentru plata arieratelor, respectiv a cofinanţării proiectelor.

"Nu pot fi retrase sumele de la unităţile administrativ teritoriale care au înregistrat arierate aferente unor cheltuieli curente şi de capital şi de cofinanţări de proiecte cu finanţare externă", a citat Ponta din decizia Curţii Constituţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor