Premierul este împotriva măsurilor dure de austeritate în absenţa impulsionării creşterii

Anca Porutiu
18.06.2012

"Termenul de austeritate nu-mi place foarte mult, disciplină fiscală sună mai bine", a menţionat luni, la Viena, premierul român Victor Ponta, cu prilejul unei conferinţe de presă la care a luat parte şi preşedintele Camerei austriece federale de economie(WKO), Christoph Leitl, transmite APA.

Premierul român a respins ideea aplicării măsurilor dure de economisire cu orice preţ şi, în calitate de preşedinte al Partidului Social Democrat (PSD), a pledat pentru stimularea creşterii şi combaterea şomajului, sprijinind astfel concepţia antiausteritate susţinută de noul preşedinte francez, Francois Hollande, notează APA.

"Europenii vor putea rezista cu mare greutate unui triplu A care stă pentru austeritate, austeritate şi din nou austeritate", a afirmat Ponta, exprimându-şi speranţa că Europa se va concentra şi pe crearea de noi locuri de muncă.

În ceea ce priveşte Grecia, Ponta speră că la Atena va veni la putere un guvern stabil de coaliţie.

"Orice semn de slăbiciune afectează întreaga regiune", a afirmat Victor Ponta, adăugând că 17% din sectorul bancar românesc se află în mâinile băncilor greceşti.

Premierul român a adăugat că BNR şi guvernul României au reuşit să menţină cursul valutar sub control, deşi acest lucru nu a fost uşor în condiţiile în care leul a fost afectat în ultimele săptămâni de incertitudinile privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro.

După victoria repurtată la alegerile locale din 10 iunie, Ponta s-a arătat încrezător şi în ceea ce priveşte un succes al partidului său la legislativele din toamnă.

"Având în vedere ultimul succes înregistrat la alegeri (n. red. alegerile locale din 10 iunie) sunt destul de optimist că vom obţine majoritatea", a afirmat premierul, adăugând că acest lucru este un semnal pozitiv şi pentru climatul de afaceri, întrucât semnalizează stabilitate politică.

În România, USL a fost evident marea câştigătoare a alegerilor locale. Alianţa formată din social-democraţi şi naţional-liberali a obţinut o victorie clară la alegerile primarilor şi membrilor consiliilor, consemnează APA..

Victor Ponta urmează să aibă întrevederi în cursul după-amiezii de luni cu preşedintele federal Heinz Fischer şi cancelarul Werner Faymann.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor