Predoiu apără utilizarea aparatelor drugtest: Sunt aceleaşi folosite de Poliţia germană

Cătălin Predoiu (Facebook/catalin.predoiu)
Andrei Popescu
10.07.2024

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat marţi, la DC News, că în România a fost dublat numărul de aparate folosite de poliţiştii rutieri pentru depistarea consumului de droguri de către conducătorii auto, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. El a mai spus că şi poliţiştii germani folosesc acelaşi tip de aparat drugtest.

“Am dublat numărul de aparate. În Constanţa, de exemplu, anul trecut, la vremea asta, erau două aparate, acum sunt 45. Suficiente. În total, sunt 800 de aparate în toată ţara. La ora aceasta, Poliţia Română foloseşte tehnologie de vârf, nu există alta mai bună. Aparatul drugtester folosit în stradă este cel folosit de poliţistul german sau pot să mai dau alte exemple din Europa”, a precizat Predoiu, citat de Agerpres.

De asemenea, el a spus că o parte dintre aparate erau deja în dotarea Poliţiei, dar numărul lor a fost completat şi au fost scoase acele aparate de fabricaţie chinezească, suspecte de erori.

În plus, Predoiu a transmis că testul cu acest aparat nu se face în mod automat tuturor şoferilor, ci doar în anumite condiţii. Spre exemplu, dacă un poliţişti observă, în autovehicul, recipiente care pot conţine droguri sau instrumente pentru consum.

O altă situaţie când se poate folosi acest test este în cazul şoferilor care au un trecut infracţional.

“Cum constat acest lucru? Păi, noi am creat prin surse proprii, prin eforturi proprii, Ministerul de Interne, o aplicaţie care permite verificarea rapidă a bazelor de date, astfel încât agentul din stradă, printr-un terminal special dedicat, află dacă cel din faţa sa are cazier, a săvârşit infracţiuni în domeniul traficului de droguri sau alt tip de infracţiuni, deci are un profil infracţional care ridică serioase dubii cu privire la siguranţa traficului, dacă el continuă să meargă în trafic. Atunci îl testează, deci nu face nimic altceva. Nu-i face dosar penal, nimic, dar e obligat poliţistul să-l testeze”, a adăugat el.

Totodată, Predoiu a reiterat faptul că, în cazul şoferilor care optează pentru teste de sânge, Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) trebuie să ofere rezultatele prelevării probelor biologice în termen de trei zile, iar dacă nu respectă termenul, permisul de conducere al şoferului va fi restituit.

Reamintim că peste 180.000 de români au semnat petiţia online “Anulaţi OUG care lasă fără permis şoferi nevinovaţi”, lansată de comunitatea Declic. În petiţie, premierului Marcel Ciolacu i se cere să renunţe la modificările “de weekend” ale Codului Rutier, privind testarea antidrog a şoferilor.

Mai mult, Declic anunţă pe pagina sa de Facebook organizarea, pe data de 11 iulie, în Piaţa Victoriei, de la orele 18:00, a unui protest împotriva OUG 84 “care pune în pericol drepturile şoferilor, bicicliştilor şi utilizatorilor de trotinete electrice”.

Ca urmare a presiunilor din partea societăţii civile, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Bogdan Despescu a declarat luni că premierul Marcel Ciolacu a solicitat ministerului un mecanism prin care şoferii ale căror rezultate la analizele pentru consum de substanţe interzise nu sunt gata în 72 de ore să-şi primească permisul de conducere înapoi, până la finalizarea analizelor.

Mai reamintim că USR a cerut demiterea de urgenţă a ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, şi convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară pentru a corecta OUG 84/2024, care îi tratează drept “drogaţi” pe conducătorii auto care au consumat medicamente uzuale ca Paracetamol Parasinus, Nurofen sau sunt sub tratament pentru diabet.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat că, încă din luna noiembrie a anului trecut, a atras atenţia că mii de teste efectuate cu aparatele Drugtest ale Poliţiei sunt fals pozitive şi “oameni cinstiţi sunt trataţi ca infractori de statul român, rămân fără permise de conducere şi li se întocmesc abuziv dosare penale”.

“Ciolacu nu îşi asumă responsabilitatea pentru deciziile catastrofale ale lui Predoiu şi promite dotări pentru creşterea capacităţii de prelucrare a testelor, doar că «ordonanţa drogaţilor cu Nurofen» produce deja efecte”, a continuat el.

La rândul ei, senatoarea USR Simona Spătaru, preşedinta Comisiei pentru constituţionalitate din Senat, a atras atenţia că ministrul Predoiu a eşuat în lupta cu drogurile şi, pentru că nu le poate ţine piept traficanţilor şi dealerilor, se “războieşte” acum cu şoferii care pot avea ghinionul de a face teste neconcludente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor