Practici comuniste. China face presiuni asupra Estoniei ca să nu permită deschiderea unui birou de reprezentare al Taiwan-ului

Wang Wenbin - purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe
Wang Wenbin - purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe (Youtube - captură ecran)

Ministerul de Externe al Chinei a îndemnat, miercuri, Estonia să nu permită Taiwan-ului să deschidă vreo organizaţie oficială în această ţară, după ce ambasadorul chinez ar fi ameninţat că va părăsi Estonia dacă Taiwanul va deschide un birou de reprezentare în ţara baltică, potrivit Reuters.

Presa estoniană a relatat, marţi, că ambasadorul Chinei în Estonia, Guo Xiaomei, a declarat la o întâlnire cu preşedintele grupului parlamentar Estonia-China, Toomas Kivimagi, că ar putea părăsi ţara dacă Taiwanul va deschide un astfel de birou.

"China îndeamnă partea estoniană să respecte angajamentul solemn faţă de principiul 'o singură Chină', să se abţină de la a permite Taiwanului să înfiinţeze orice organizaţii oficiale şi să protejeze în mod eficient baza politică a relaţiilor bilaterale", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Wang Wenbin, în cadrul unei conferinţe de presă periodice.

Ministerul taiwanez de Externe, Joseph Wu, a declarat săptămâna trecută că se află încă în faza de discuţii cu privire la înfiinţarea unui birou de reprezentare în Estonia şi că cele două părţi nu au ajuns încă la un consens în această privinţă.

Şeful diplomaţiei taiwaneze vizitează săptămâna aceasta cele trei state baltice Estonia, Lituania şi Letonia. Taiwanul are deja birouri de reprezentare în Letonia şi Lituania.

China revendică Taiwanul, guvernat democratic, ca teritoriu propriu, lucru pe care guvernul taiwanez îl neagă.