Poziţiile premierului Netanyahu, slăbite de alegerea lui Reuven Rivlin ca preşedinte al Israelului

Noul preşedinte al Israelului, Reuven Rivlin.
Noul preşedinte al Israelului, Reuven Rivlin. (youtube.com)

Premierul israelian şi-a exprimat în mod oficial susţinerea pentru Reuven Rivlin, noul preşedinte al Israelului. În fapt, însă, el nu a precupeţit niciun efort pentru a sabota alegerea lui Rivlin, notează, joi, cotidianul francez Le Figaro.

Alegerea 'uliului' Reuven Rivlin, marţi, în funcţia de preşedinte al Israelului, a fost interpretată, în mod paradoxal, ca o lovitură administrată lui Benjamin Netanyahu. Mai mulţi comentatori subliniază că premierul a încercat în van să bareze drumul acestui candidat, chiar dacă provenit din acelaşi curent ideologic. În zadar: fostul preşedinte al Knessetului, partizan afişat al Marelui Israel, a câştigat preşedinţia ţării în al doilea tur, cu 63% din voturi. 'Netanyahu este marele perdant al acestor alegeri, care au dezvăluit slăbiciunile din cadrul propriului partid', notează jurnalista Rina Matzliah.

Potrivit Le Figaro, dacă în mod oficial Netanyahu şi-a exprimat sprijinul pentru Rivlin, în fapt el nu a precupeţit niciun efort pentru a submina alegerea lui. Netanyahu a încercat să amâne scrutinul, apoi să suprime funcţia de preşedinte al ţării, înainte de a se gândi să impună candidatura scriitorului Elie Wiesel, chiar dacă acesta nici nu are cetăţenie israeliană. Într-un ultim efort, Netanyahu ar fi cimentat duminică o conjuraţie ce implica responsabili din mai multe partide, în speranţa de a determina alegerea candidatului de centru, Meir Shitrit.

Editorialiştii israelieni au opinii divergente în ceea ce priveşte cauza acestei atitudini. Unii sunt de părere că Benjamin Netanyahu a dorit să-l îndepărteze pe Reuven Rivlin, adversar hotărât al soluţiei celor două state, din temerea ca acesta să nu se folosească de funcţia prezidenţială pentru a alia împotriva sa aripa dreaptă a Likud şi extrema dreapta, ostilă oricărei concesii teritoriale faţă de palestinieni.

Alţii, mai numeroşi, scot în evidenţă o veche inamiciţie care i-ar opune pe cei doi, precizând că Netanyahu nu i-a iertat niciodată lui Rivlin ironiile privind presupusa influenţă a soţiei sale asupra alegerilor sale politice.

Oricare ar fi cauza, rezultatul alegerilor ilustrează faptul că premierul Netahyanu şi-a pierdut influenţa chiar şi în cadrul Likud. De altfel, Gideon Saar, vedetă în ascensiune a dreptei şi ministru de interne, l-a sfidat în mod deschis pe Netanyahu, făcând campanie pentru Reuven Rivlin.

'Acest scrutin a fost pentru Saar un vot de încredere, precum şi o bună ocazie de a-şi etala independenţa', scrie editorialistul Ben Caspit în cotidianul Maariv. 'Or, Saar a trecut în mod strălucit acest test. Exceptând vreun eveniment neprevăzut, el va fi candidatul împotriva lui Netanyahu la viitoarele alegeri din Likud. Şi dacă acest scrutin ar fi avut loc azi, el l-ar fi câştigat cu mare diferenţă de voturi', estimează Caspit.

Acest afront intervine în momentul în care Benjamin Netanyahu se confrunta cu mari probleme în a-şi disciplina guvernul. Suspendarea procesului de pace, în aprilie, i-a determinat pe principalii săi miniştri să exprime poziţii radical opuse pe marginea conflictului israeliano-palestinian. În timp ce ultranaţionalistul Naftali Bennett pledează pentru anexarea unor mari tronsoane din colonii, centristul Yair Lapid cheamă la îngheţarea construcţiei (de colonii) în Cisiordania, precum şi la demararea de discuţii pe marginea frontierelor viitorului stat palestinian.

O cacofonie care, potrivit unor observatori, dezvăluie fragilitatea crescândă a coaliţiei aflate la putere în Israel, conchide Le Figaro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe