Portavion chinezesc, reperat în apropiere de Taiwan / China afirmă că este "pregătită de luptă"

Portavion chinez (Screenshot - X)
Redacţia
13.10.2024

Taiwanul a semnalat duminică un grup de portavioane chinezeşti care navighează spre sudul insulei, în timp ce armata chineză a difuzat un videoclip în care afirmă că este „pregătită de luptă”, pe fondul îngrijorărilor din Taipei cu privire la posibilitatea unei noi runde de jocuri de război ale Chinei, transmite Reuters.

Beijingul, care consideră Taiwanul guvernat în mod democratic drept propriul său teritoriu, îl numeşte pe preşedintele taiwanez Lai Ching-te „separatist”, iar armata chineză operează în mod obişnuit în jurul insulei.

Săptămâna trecută, în discursul său principal de Ziua Naţională, Lai a declarat că Republica Populară Chineză nu are dreptul să reprezinte Taiwanul, dar că insula este dispusă să colaboreze cu Beijingul pentru a combate provocări precum schimbările climatice, adoptând un ton atât ferm, cât şi conciliant, dar stârnind furia Chinei.

Ministerul Apărării din Taiwan a afirmat într-o declaraţie că un grup naval chinez condus de portavionul Liaoning a intrat în apele din apropierea canalului Bashi, care face legătura între Marea Chinei de Sud şi Pacific şi separă Taiwanul de Filipine. Acesta a declarat că se aşteaptă ca grupul de portavioane să intre în Pacificul de Vest.

Forţele armate ale Taiwanului urmăresc îndeaproape evoluţiile şi „exercită o vigilenţă şi un răspuns adecvate”, a adăugat ministerul, fără a oferi detalii.

Surse de securitate din Taiwan declaraseră înainte de discursul lui Lai că afirmaţiile sale ar putea declanşa noi jocuri de război ale Chinei, organizate ultima dată de această ţară în mai, în ceea ce Beijingul a declarat a fi o „pedeapsă” pentru discursul de inaugurare al lui Lai din acea lună.

Anterior, Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare, care are responsabilitatea pentru o zonă care include Taiwanul, a publicat un videoclip de propagandă pe conturile sale de social media intitulat „Pe deplin pregătiţi şi aşteptând cu nerăbdare înainte de luptă”.

Videoclipul arată avioane de luptă şi nave de război care operează împreună, lansatoare mobile de rachete care se deplasează la locul lor şi vehicule amfibii de asalt, cu o mică hartă a Taiwanului inclusă într-unul dintre caracterele chinezeşti care alcătuiesc titlul videoclipului.

China nu a exclus utilizarea forţei pentru a aduce Taiwanul sub controlul său.

Un oficial din domeniul securităţii din Taiwan, vorbind sub rezerva anonimatului, având în vedere sensibilitatea problemei, a declarat că urmăreşte în continuare situaţia din jurul insulei, precum şi comentariile din mass-media chineză cu privire la discursul lui Lai de Ziua Naţională.

Presa chineză a publicat mai multe comentarii şi articole după discursul de joi al lui Lai, denunţând conţinutul acestuia ca fiind „conflictual” şi dăunător.

Unele comentarii de pe reţelele de socializare cu privire la videoclipul militar de „pregătire pentru luptă” au făcut apel la „întoarcerea Taiwanului la patrie” şi la „reunificarea naţională”.

O a doua sursă de securitate din Taiwan, familiarizată cu evaluările serviciilor de informaţii, a declarat că, deşi este încă posibil ca Beijingul, precaut referitor la o crize privind Taiwanul atât de curând înainte de alegerile americane de luna viitoare, să îşi menţină reacţia la cuvinte furioase, există în continuare posibilitatea unor jocuri de război suplimentare.

China se află în mijlocul sezonului său anual de exerciţii, iar armata sa ar putea pur şi simplu să „ataşeze un nume” acestor exerciţii şi să le transforme în jocuri de război care să vizeze în mod specific Taiwanul, a declarat oficialul, vorbind de asemenea sub anonimat.

Ministerul chinez al Comerţului a ameninţat sâmbătă Taiwanul cu mai multe sancţiuni comerciale, în ceea ce guvernul consideră a fi constrângerea economică chineză.

Lai şi guvernul său resping pretenţiile de suveranitate ale Beijingului, afirmând că doar poporul taiwanez îşi poate decide viitorul. Lai a oferit în mod repetat discuţii cu Beijingul, dar a fost refuzat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor