Ponta: Ungureanu ori are puterea de a face ceva în Guvern, ori nu şi atunci mai bine pleacă

Preşedintele PSD, Victor Ponta. (www.victorponta.ro)
Epoch Times România
15.03.2012

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, că nu ar fi povestit la televizor ce a vorbit cu premierul Ungureanu la telefon, însă "dacă primul-ministru s-a apucat să povestească, trebuia să aibă curajul să spună tot".

"Eu nu povestesc niciodată la televizor când vorbesc cu cineva la telefon. Eu nu am făcut decât să confirm ceea ce dl Ungureanu a spus la televizor. Eu nu aş fi povestit. Am multe discuţii telefonice, pentru că răspund la telefon. Nu prea sun, dar sunt sunat, aşa cum m-a sunat şi domnul Ungureanu, de exemplu, eu nu l-am sunat pe domnia sa. Acum dacă începem să povestim la televizor, trebuie să avem curajul să povestim tot. Sigur că se poate supăra doamna Anastase sau doamna Udrea sau alte doamne ale domnului Băsescu. Dar dacă începem să povestim, eu zic să avem curaj. Eu nu am vorbit cu Guvernul, că am văzut un comunicat al Guvernului, pentru că nu m-a sunat Guvernul. Pe mine m-a sunat domnul Ungureanu şi am vorbit cu domnul Ungureanu. Dacă vrea să povestim în public, povestim, dacă nu, nu. Este foarte simplu", a spus Ponta.

Întrebat dacă a fost deranjat de faptul că Ungureanu a povestit la televizor despre discuţia telefonică, Ponta a spus că nu a fost deranjat, pentru că nu are niciun secret, însă a fost deranjat de faptul că "dacă începi şi spui, după aia nu ţi-e frică de Roberta Anastase şi zici că nu ai spus".

"Asta este o problemă de can-can, dar este şi o problemă de principiu: primul ministru Ungureanu ori are puterea de a face ceva în Guvern, ori nu are şi atunci mai bine pleacă din funcţie. Pe domnul Blejnar a vrut să îl schimbe din funcţie şi nu a putut, că nu l-a lăsat partidul, pe domnul Duţă a vrut să îl schimbe şi nu l-a lăsat partidul, pe doamna Anastase ar cam vrea să o schimbe, dar nu este dânsul să decidă, pe doamna Udrea nici măcar nu poate să o roage să nu-l mai critice în public, să nu îl mai facă de râs, că nu ştie ce vorbeşte. Păi ori poate să conducă Guvernul, ori nu? Cu maghiarii este decizia coaliţiei, nu este a lui, dar el doar semnează. Cu CAS-urile a spus că le reduce, preşedintele a spus ca să dea salariile înapoi, iar până la urmă a rămas ca preşedintele. La Consiliul European la Bruxelles nu participă. Înţeleg că s-a dus azi doar într-o vizită, aşa cum putem merge cu toţii, însă important este să mergi să reprezinţi România la Consiliul European", a mai afirmat Ponta.

Preşedintele PSD a spus că are un sentiment de solidaritate cu Ungureanu, când vede că nu poate să ia deciziile pe care şi le-ar dori. "Faptul că nu este lăsat de diverse doamne şi domni din PDL într-un fel îmi stârneşte o solidaritate cu domnia sa: este singur acolo, mai încearcă să mai facă câte ceva, dar de fiecare dată îi dă cineva peste mână. Dar va fi foarte greu până în noiembrie să ia nişte decizii importante pentru România, pentru că nu vreau în noiembrie să preluăm o ţară complet furată şi distrusă de doamna Udrea, de doamna Anastase, de domnul Blejnar şi de toţi ceilalţi. Eu mi-aş dori să preluăm o guvernare aşa cum a preluat-o Adrian Năstase de la Mugur Isărescu, o guvernare cât de cât stabilă şi pusă într-o direcţie bună. Aşa cum s-a preluată în 1991 de la domnul Stolojan. Ori domnul Ungureanu nu poate să ne spună doar ce nu poate să facă, cred că e bine să ne spună şi ce poate să facă. Mă suni pe mine la telefon să te plângi de echipa ta, nu cred că pot să te ajut. Sunt dispus la dialog în interesul public, dar trebuie să şi poţi să faci ceva", a mai afirmat preşedintele PSD.

Întrebat dacă regretă "ramura de măslin" pe care i-a întins-o la învestitura în funcţia de premier, Ponta a spus că nu regretă, pentru că el nu a investit în Ungureanu, ci un sistem al acestei ţări. "Eu am prezentat atunci în numele USL 15 proiecte importante pentru România. Noi îl vom sprijini dacă vine cu legea privind reducerea numărului de parlamentari şi interzicerea migraţiei politice, o s-o votăm. Dacă vine cu legea privind reducerea contribuţiei la asigurări sociale, o s-o votăm. Dacă vine cu proiectul privind reducerea TVA la produsele agricole, o s-o votăm. Dar până acuma nu am văzut nimic din acest proiecte. Şi nu aş vrea să îl văd pe domnul Ungureanu în noiembrie spunând că el ar vrea să le facă, dar nu l-au lăsat domnul Boc şi doamna Udrea (...) Nu poţi să fugi să joci în ambele echipe, că mi s-a părut puţin că domnul Ungureanu vrea să fie în ambele echipe şi în nici una. Nu se poate. Trebuie să te hotărăşti pentru cine joci, că altfel s-ar putea să nu intri pe teren", a mai afirmat Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor