Ponta doreşte numirea judecătorilor CCR din cadrul ÎCCJ, nu politic

Premierul Victor Ponta. (www.gov.ro)
Epoch Times România
14.06.2012

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat joi că intenţionează schimbarea legii Curţii Constituţionale a României (CCR) în principal în sensul eliminării numirii pe criterii politice a judecătorilor acestei instituţii care, în opinia sa, ar trebui să fie aleşi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Întrebat dacă doreşte să modifice legea, premierul a răspuns afirmativ.

"Da. Modul de selectare a judecătorilor la Curtea Constituţională şi atribuţiile acestora sunt în Constituţie. Vă daţi seama, în 2013, or să fie trei judecători, ce facem îi numim de la USL? O să-i fie bine d-lui Băsescu cu cei de la USL? Nu o să-i fie bine. Haideţi să-i numim dintre judecătorii de la ÎCCJ şi, în acest fel, nu mai intervine factorul politic", a declarat preşedintele PSD, la finalul Comitetului Executiv Naţional al partidului.

În opinia acestuia, trebuie schimbat modul în care funcţionează CCR.

"Trebuie ca cei nouă judecători să nu mai desemnaţi politic şi trebuie, aşa cum am spus-o din opoziţie, şi mă voi ţine de cuvânt în 2013 - când expiră trei mandate la CCR - trebuie să alegem judecători la Curtea Constituţională nu dintre oamenii politici, ci dintre judecătorii de la ÎCCJ. Să judece şi nu să aibă atitudini şi recunoştinţă faţă de cei care i-au propus acolo", a argumentat primul-ministru.

El s-a referit, în context, la decizia Comisiei juridice din Camera Deputaţilor care a adoptat, miercuri, raport favorabil la proiectul de lege care elimină din categoria actelor normative asupra cărora Curtea Constituţională se pronunţă hotărârile Camerei Deputaţilor, ale Senatului şi ale plenului reunit al celor două camere.

"Această decizie luată ieri a fost cauzată de inabilitatea şi de antepronunţarea preşedintelui Curţii Constituţionale care, fără să-l întrebe nimeni, a venit el şi a spus cam ce hotărâri ale Parlamentului să le cenzureze şi care să nu le cenzureze. Dacă dl Zegrean, din dorinţa domniei sale de a face plăcere preşedintelui, era mai precaut, nu se ajungea aici. Dar acum suspiciunea lui a fost confirmată că la Curtea Constituţională, în loc să se analizeze până la urmă structura constituţională, s-a construit aşa, o anumită baricadă, pe care Constituţia nu o prevede", a afirmat Victor Ponta.

Potrivit acestuia, problema se pune ca această instituţie "să nu fie un supra parlament".

"Dacă totuşi Parlamentul decide anumite lucruri în ultima perioadă şi pe un anumit sistem parlamentar - aţi văzut toate deciziile în final s-au luat cinci la patru. Adică cinci citesc Constituţia într-un fel, alţii în alt fel? Sau dacă avea cineva o opinie separata avea o excepţie. Acum Curtea Constituţională s-a politizat, a devenit o a treia cameră a Parlamentului, cameră decizională care schimbă legile. Or asta chiar nu e normal şi nu poate funcţiona aşa. Dacă domnul Zegrean nu preciza că a folosit o prevedere normală într-o dispută politică, aşa cum a făcut-o, cred că nu mi-aş fi ridicat niciun semn de întrebare", a menţionat Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor