Ponta cere un nou şef la DNA şi un nou procuror general. Pivniceru va face propunerile

Mona Pivniceru la CSM
Mona Pivniceru la CSM (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
02.09.2012

Daniel Morar, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi Codruţa Kovesi, procurorul general al României, urmează să fie schimbaţi din funcţii. Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, să demareze procedurile pentru numirea altor persoane în locul celor doi.

"Sper ca în perioada imediat următoare, conform angajamentului pe care ni l-am luat faţă de Comisia Europeană, pe baza unei proceduri transparente, să declanşaţi procedura de propunere a unui nou şef la DNA şi, sigur, de la 1 octombrie, a unui nou procuror general" , i-a spus Ponta lui Pivniceru.

Ponta a mai spus că este important ca românii să fie mulţumiţi de modul cum justiţia face cu adevărat dreptate.

Schimbări pregătite din timp

Discuţiile despre schimbarea din funcţie a celor doi au început imediat după suspendarea lui Traian Băsescu, ei fiind percepuţi de USL drept oameni de încredere ai preşedintelui suspendat.

Preşedintele interimar la acea vreme, Crin Antonescu, a spus despre procurorul general al României, Codruţa Kovesi, şi despre şeful DNA, Daniel Morar, că li se apropie de final mandatele. El nu a nominalizat persoanele care ar putea fi numite în locul celor doi, precizând că decizia urmează să fie luată de preşedintele ţării şi ministrul Justiţiei, cu avizul CSM. Pentru schimbarea celor doi, Antonescu a invocat nu numai expirarea mandatelor lor, ci şi unele acţiuni discutabile ale Parchetului, cum ar fi cele legate de anchetele privitoare la referendumul de pe 29 iulie.

Mandatul lui Morar la DNA a expirat pe 12 august, însă cu câteva zile înainte de termenul-limită, procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a dispus delegarea lui cu încă şase luni în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

CE a cerut o procedură transparentă

Deşi USL a dorit să-i schimbe mai repede din funcţii pe cei doi, atât Antonescu, cât şi Ponta au recunoscut că şi-au asumat faţă de CE obligaţia de a face numirile noilor persoane printr-o procedură cât mai transparentă.

"Am un angajament faţă de preşedintele Comisiei Europene, domnul Barroso, în care am spus că numirea noului şef al DNA şi numirea procurorului general, pentru ca mandatul doamnei Kovesi expiră la sfârşitul lunii septembrie, se va face în baza unei proceduri transparente, de selecţie a celor care vor să candideze. Voi respecta acest angajament", a spus recent Victor Ponta.

La întâlnirea de la Bruxelles, de pe 12 iulie, cu premierul, José Barroso şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la evoluţiile politice din România referitoare la respectarea Curţii Constituţionale, a independenţei justiţiei şi a principiilor statului de drept.

USL a fost acuzată că doreşte desfiinţarea DNA, după ce a fost făcută publică o înţelegere secretă semnată de liderii partidelor din USL şi liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate. Semnatarii actului au stabilit drept obiectiv desfiinţarea instituţiilor care luptă împotriva corupţiei: Direcţia Naţională Anticorupţie, Agenţia Naţională de integritate, Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii şi Curtea Constituţională. La vremea respectivă, liderii USL au respins faptul că ar fi semnat pentru desfiinţarea acestor instituţii şi au spus că au fost de acord doar cu demararea discuţiilor pe această temă.

Premierul Victor Ponta a spus că nu i-a plăcut niciodată "în mod special" pe procurorul general al României, Codruţa Kovesi, şi pe şeful DNA, Daniel Morar, dar nu i-a schimbat din funcţii pentru că aşa i-a promis preşedintelui CE, José Barroso.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor