Polonia va continua să blocheze importul de cereale ucrainene, indiferent de decizia Comisiei Europene

. (Nexta TV)
D.B.
14.09.2023

Polonia nu va ezita să emită un ordin de blocare a importului de cereale ucrainene în cazul în care Comisia Europeană va refuza să prelungească embargoul asupra grânelor din Ucraina, a declarat ministrului polonez al Dezvoltării, Waldemar Buda, potrivit unei ştiri REMIX.

În prezent, Comisia Europeană a dat undă verde celor cinci state membre ale UE care au impus un embargou asupra cerealelor Ucrainei, dar Buda a declarat în timpul unui interviu acordat postului public de radio PR 24 că se teme că este posibil ca CE să pună capăt embargoului.

Cu toate acestea, guvernul polonez precizează că nu poate permite importurile de cereale ucrainene într-un moment în care fermierii polonezi tocmai şi-au încheiat recolta şi trebuie să îşi vândă producţia. Embargoul asupra cerealelor pentru produsele ucrainene care conţin grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui, impus de Polonia, Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia, a fost aprobat de Comisia Europeană la începutul lunii mai. Acesta urma să dureze până în iunie, dar a fost prelungit de Comisia Europeană până la 15 septembrie.

Buda a confirmat că tranzitul de cereale ucrainene în alte state UE sau în ţările din Africa şi Orientul Mijlociu va continua fără întrerupere, iar acest efort va beneficia de sprijin şi încurajare din partea Poloniei.

"Coridoarele de solidaritate" susţinute de Comisia Europeană vor continua, astfel încât cerealele să poată circula către locurile din întreaga lume care au nevoie de ele întrucât nu au capacitatea de a le produce singure.

În iulie, premierul polonez Mateusz Morawiecki a avertizat că, dacă Comisia Europeană nu prelungeşte embargoul asupra cerealelor ucrainene până la sfârşitul anului, Polonia va trebui să îşi închidă graniţa pentru importul acestor bunuri din Ucraina. Toţi miniştrii agriculturii din cele cinci state vecine şi-au reafirmat recent sprijinul pentru ca embargoul să continue.

Potrivit sursei citate, Ungaria va continua, de asemenea, să blocheze cerealele ucrainene, indiferent de decizia Comisiei Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor