Polonia găseşte noi rămăşiţe ale luptătorilor partizani ucişi de NKVD-ul sovietic

Colacii de sârmă ghimpată ai crimelor comunismului ţin poporul român legat
Colacii de sârmă ghimpată ai crimelor comunismului ţin poporul român legat (NOEL CELIS / AFP / Getty Images)

Rămăşiţele tinerilor ucişi de Poliţia secretă sovietică într-o fostă închisoare a Uniunii Sovietice au fost descoperite recent în Polonia, conform unui material Daily Mail.

Cadavrele, aparţinând a trei victime despre care se crede că ar avea aproximativ 19-20 de ani, au fost descoperite în grădina fostei închisori, în Varşovia, săptămâna trecută.

Aceştia au fost găsiţi de investigatori care căutau victime ale temutului NKVD al lui Stalin - precursorul KGB-ului - şi ale Biroului Securităţii Publice din Polonia comunistă.

Potrivit martorilor, prizonierii politic polonezi - cunoscuţi sub numele de „Soldaţi blestemaţi” - au fost îngropaţi acolo după ce au fost executaţi.

La începutul acestei luni, au fost descoperite rămăşiţele unui bărbat în vârstă de 35-45 de ani, îngropat fără sicriu într-un mic mormânt nemarcat.

Deschisă între 1944 şi 1956, închisoarea respectivă a fost folosită de NKVD şi Biroul Securităţii Publice - Poliţia secretă comunistă a Poloniei - pentru a interoga, tortura şi ucide luptătorii din rezistenţă care se opuneau implementării regimului comunist în Polonia.

Cunoscuţi drept „Soldaţii blestemaţi”, soldaţii polonezi au rezistat mai întâi ocupării naziste a ţării lor. Pe măsură ce forţele lui Hitler au început să fie înfrânte, soldaţii şi-au îndreptat atenţia asupra ameninţării tot mai mari din partea lui Stalin şi a planurilor sale de a instaura un regim comunist în Polonia.

Vânaţi de Poliţia secretă comunistă, luptătorii din rezistenţă au fost fie executaţi pe loc în momentul în care au fost capturaţi, trimişi în fostele lagăre de concentrare înfiinţate de ocupanţii nazişti, sau închişi în diferite închisori din ţară.

Unul dintre ultimii soldaţi din rezistenţa poloneză care a fost eliberat din închisoare în 1967 a fost Adam Boryczcka.

Căpitan în armata clandestină a Poloniei şi membru al grupului de informaţii şi sprijin Cichociemny (Silenţios şi Ascuns) - trupe de elită care funcţionau pe lângă armata britanică - el a fost capturat şi condamnat la moarte în 1954 după ce a încercat să scape din Polonia controlată de sovietici.

Înfiinţat iniţial pentru a lupta împotriva germanilor, corpul „Silenţios şi Ascuns” a fost un grup clandestin care colecta informaţii pentru Comandamentul pentru Operaţiuni Speciale din Marea Britanie şi desfăşura operaţiuni de sabotaj.

După căderea comunismului, condamnările soldaţilor din rezistenţă au fost în cele din urmă declarate nevalide şi au fost anulate de Polonia.

Închisoarea din Varşovia a fost numită oficial Închisoarea Penală şi de Investigaţie în timpul regimului comunist, dar, din cauza brutalităţii sale, a fost cunoscută neoficial sub numele de „Toledo”, după săbiile fabricate în oraşul spaniol cu ​​acelaşi nume.

Înconjurată de turnuri de veghe şi garduri de 3 metri peste care tronau colaci de sârmă ghimpată şi cioburi de sticlă încastrate în beton, fosta cazarmă a armatei - care datează de pe vremea ţarului Nicolae al II-lea - a fost cel mai dur dintre toate centrele de interogare comuniste ale Poloniei, fiind cunoscută pentru camerele sale de tortură şi numeroasele execuţii efectuate într-un buncăr special.

Cadavrele erau de obicei îngropate în locuri nemarcate, deasupra cărora se plantau copaci pentru a acoperi gropile comune.

După 1956, „Toledo” a fost transformat într-o închisoare pentru femei, dar a fost demolată la sfârşitul anilor '70 pentru a face loc unor blocuri de apartamente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe