Politolog, cifre-şoc: Electoratul la care au priză Simion, Şoşoacă şi Terheş poate ajunge la 35%

Diana Sosoaca (Aktual24.ro)
Andrei Pricopie
02.10.2024

Politologul Cristian Pîrvulescu a apreciat, într-o emisiune TVR, că electoratul la care au priză George Simion, Diana Şoşoacă şi Cristian Terheş se ridică la 35 al sută, în funcţie de context.

Jurnalist: Vorbim despre o creştere a curentelor populiste în foarte multe ţări, în Germania, în Franţa, în Austria. Şi ajungem la România. Vor fi alegeri în viitorul foarte apropiat. Şi am văzut deja că începem să depunem candidaturile. Şi în România credeţi că acest val de populism va ajunge şi se va manifesta pregnant, cum se manifesta, de exemplu, în anul 2000, să spunem, când exista acea finală de poveste între Ion Iliescu şi Vadim Tudor?

Cristian Pîrvulescu: Este visul domnului Ciolacu, să ajungă în turul 2 cu domnul Simion. E mai complicat de data asta. Mai este şi domnul Geoană, mai sunt şi alţi candidaţi, există concurenţă, este doamna Şoşoacă, este domnul Terheş, care mai moderează puţin electoratul, dar electoratul există, e puternic. Este un electorat semnificativ care va juca un rol în turul al doilea.

Jurnalist: Cam la cât îl estimaţi?

Cristian Pîrvulescu: Între 25% şi 35% în funcţie de context.

Jurnalist: 35% n-a fost niciodată.

Cristian Pîrvulescu: Poate fi. Calculaţi numai electoratele celor doi. Deci vorbim despre doi candidaţi care au în jur de 15%, să zicem că rotunjim putin, Simion şi Şoşoacă, şi un Cristian Terheş care are 2% şi deja mă duc la 32% numai pe situaţia din momentul de faţă şi vorbesc despre sondaje de opinie pe care le consider în principiu acceptabile. Unele dintre ele nici nu pot fi publicate, dar nu vreau să intru acum în motivaţii şi nici nu pot să le spun. Este problemă celor care au făcut contractele respective şi sunt în momentul de faţă în situaţia de a nu prezenta rezultatele. Dar asta vă da un 32%. Gândiţi-vă şi ce s-a întâmplat la alegerile locale.

Ce nu au cele două partide (AUR şi SOS România)? Nu există la nivel local şi asta va conta, dar domnul Ciolacu a ţinut să le facă un cadou. A pus alegerile parlamentare pe 1 decembrie, o dată simbolică, care, mă rog, va crea multe probleme PNL şi mi-e teamă că acest partid nu va reuşi să convingă în situaţia dată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor