PMP: Miniştrii USR nu au dreptul să închidă subiectul CFR. Situaţia de la CFR pare a avea şi conotaţii penale

Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu (Epoch Times România)

Partidul Mişcarea Populară (PMP) a afirmat, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că miniştrii USR “nu au dreptul să închidă subiectul CFR”. În documentul menţionat, liderii PMP au cerut Ministerului Transporturilor “să scoată capul din aroganţa politică” şi să “răspundă clar la dezvăluirile făcute de presă şi de sindicate în privinţa activităţii controversate a directorului general al CFR”.

“CFR a deraiat de pe şine şi a intrat direct în faliment, fără ca nimeni să fie răspunzător. Mii de ore întârziere pe an, viteza melcului pe tot teritoriul ţării, accidente feroviare tot mai dese, mizerie şi indolenţă în vagoane, dar directorii, numiţi politic, încasează salarii de lux. PMP constată, din păcate, că, de ani de zile, această companie de stat se zbate în mocirla administrativă, gestionată păgubos de mai toate guvernele care s-au perindat, în ultimii ani, la Palatul Victoria. Ultimele evenimente nefericite aduc, încă o dată, în atenţia opiniei publice, iresponsabilitatea şi lipsa de voinţă politică pentru a schimba ceva în managerierea companiilor de stat. Aceleaşi sinecuri politice, aceleaşi interese de grup, aceleaşi căpuşe care sunt cuplate la robinetele bugetului Ministerului Transporturilor. PMP cere Ministerului Transporturilor să scoată capul din aroganţa politică manifestată în faţa opiniei publice şi să răspundă clar la dezvăluirile făcute de presă şi de sindicate în privinţa activităţii controversate a directorului general al CFR”, se arată în comunicatul postat pe pagina de Facebook a partidului.

În plus, PMP cere ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, “să ne spună [...] dacă este adevărat că directorul Vizante ar fi reprezentantul lobby-ului companiilor austriece de transport feroviar, că ar închiria locomotivele CFR unor operatori privaţi şi dacă acelaşi personaj se află în conflict de interese, ţinând cont că a lucrat la o societate privată străină”.

“PMP doreşte clarificarea situaţiei de la CFR, care pare a avea şi conotaţii penale şi cere demiterea tuturor celor responsabili de haosul creat pe calea ferată. Miniştrii USR nu au dreptul să declare că acest subiect, închis atât timp cât românii suferă în trenuri de mizerie, căldură, ore întregi pe rută şi indolenţa angajaţilor. Lipsa de responsabilitate trebuie să ducă la demisii şi chiar la deschiderea de dosare penale, pentru că este vorba despre siguranţa, în trafic, a călătorilor”, a mai precizat partidul condus de Cristian Diaconescu.

Reamintim că, după ce un tren plin cu copii care se întorceau de la mare a rămas blocat 10 ore în câmp, autorităţile feroviare lăsând micuţii pasageri fără apă şi mâncare, directorul CFR, Ovidiu Vizante a avut o reacţie de-a dreptul halucinantă, atunci când a fost întrebat de Antena 3 de ce nu s-a găsit o soluţie pentru transbordarea pasagerilor. Iritat de insistenţa cu care i-au fost cerute explicaţii pentru situaţia în care au fost puşi micii călători, directorul CFR a închis până la urmă telefonul. Detalii aici.

La rândul său, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat vineri dimineaţă, că nu îl va demite pe şeful CFR Călători pentru declaraţiile făcute în noaptea în care pasagerii trenului au rămas blocaţi mai multe ore. Drulă susţine că evaluarea profesionalismului unui manager se face ”aşezat, la rece”, nu după ”o declaraţie de moment”.