Ploaie de premii la Cannes, înainte de anunţarea laureaţilor din competiţia oficială

Festivalul de la Cannes.
Festivalul de la Cannes. (LOIC VENANCE / AFP / Getty Images)

Premiile OEcumenique, FIPRESCI, Francois-Chalais, Cannes Soundtrack şi Palm d'Or au fost decernate la Cannes în aşteptarea rezultatelor din competiţia oficială.

Figurând printre favoriţii la un premiu în cursa pentru Palme d'Or, filmul 'Le passe' de Asghar Farhadi este laureatul 2013 al premiul Juriului ecumenic care recompensează în fiecare an o peliculă din selecţia oficială a festivalului 'pentru promovarea operelor care transmit un mesaj', scrie 20minutes.ch. 'În forma unui thriller, regizorul prezintă viaţa unei familii refăcute, în care se dezvăluie încetul cu încetul secretele fiecăruia şi complexitatea relaţiilor. Un film dens, profund şi emoţionant, care ilustrează bine versetul:+Adevărul vă va elibera+ (Ioan 8: 32)', a spus sâmbătă juriul.

S-a decis acordarea a două menţiuni speciale filmelor 'Tel pere, tel fils' (La aşa tată, aşa fiu) de Hirokazu Kore-eda şi 'Miele' de Valeria Golino.

Au fost decernate şi premiile FIPRESCI de un juriu alcătuit din critici de film care recompensează cinematografia originală şi personală. În cadrul competiţiei oficiale a fost distins filmul 'La vie d'Adele' al francezului Abdellatif Kechiche, la Un certain regard, 'Manuscripts don't burn' al iranianului Mohammad Rasouluf, iar la secţiunile paralele, 'Blue Ruin' al americanului Jeremy Saulnier.

Premiul Francois-Chalais, acordat în memoria unui mare reporter şi critic de cinema mort în 1996, i-a revenit regizoarei franceze Rebecca Zlotowski pentru lungmetrajul 'Grand Central'. Distincţia este acordată în fiecare an la Cannes 'unui film care reflectă cel mai bine realitatea lumii'. O menţiune specială a juriului a fost decernată mexicanului Diego Quemada-Diaz pentru pelicula 'La Jaula de Oro'.

Muzicianul Josef Van Wissem a primit distincţia Cannes Soundtrack - acordată de un grup de ziarişti din domeniul muzicii şi critici de cinema - pentru cea mai bună muzică în 'Only lovers left alive' de Jim Jarmusch.

Premiul Palm Dog a fost câştigat de Baby Boy, canişul orb din 'Liberace' de Steven Soderbergh.

Ceremonia de închidere, a cărei gazdă va fi Audrey Tautou, va avea loc duminică seară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură