Plăţile secrete de redevenţe ale producătorilor de medicamente către institutul lui Fauci au explodat după pandemie [Raport]

Dr. Anthony Fauci, directorul NIAID, în timpul unei audieri a subcomitetului pentru muncă, sănătate şi servicii umane al Senatului, Washington, 26 mai 2021 (Sarah Silbiger / Pool / Getty Images)
Mark Tapscott
03.06.2024

Plăţile secrete de redevenţe de la companiile farmaceutice către oamenii de ştiinţă, cercetători, directori şi alţi angajaţi ai National Institutes for Health (NIH) au explodat în 2021, în urma pandemiei de coronavirus, potrivit unui nou raport al unui organism guvernamental non-profit de supraveghere.

„În 2022 şi 2023, companiile farmaceutice şi de asistenţă medicală au plătit către NIH suma de 710.381.160 USD sub formă de redevenţe către terţi. Acestea au fost plăţi pe care companiile din domeniul sănătăţii le-au făcut către NIH, conducerea acestuia şi oamenii de ştiinţă pentru licenţa invenţiilor medicale create în laboratoarele federale, finanţate de contribuabili", relatează OpenTheBooks.com într-o analiză făcută publică luni, în contextul în care fostul director al NIAID Anthony Fauci depune mărturie în faţa subcomitetului specializat al Camerei Reprezentanţilor privind pandemia de coronavirus.

Citiți și Consilier de top al lui Fauci, citat de Congresul SUA, după ce e-mailurile au confirmat sustragerea de la legea federală

The Epoch Times a obţinut o copie a raportului complet.

"Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID), condus până de curând de Dr. Anthony Fauci, a colectat aproape toată suma: 690.218.610 de dolari din totalul de 710 milioane de dolari", se arată în raport.

Totalul de 710 milioane USD pentru perioada 2022-2023 este dublu faţă de cele 325 milioane USD despre care OpentheBooks.com a raportat anterior că au fost plătiţi angajaţilor NIH între 2009 şi 2021. Observatorul non-profit a fost nevoit să dea NIH în judecată în două rânduri în faţa unei instanţe federale pentru că nu i-au fost furnizate datele solicitate care nu sunt acoperite de niciuna dintre cele nouă excepţii de la legea federală privind libertatea de informare (FOIA).

Printre beneficiarii redevenţelor s-a numărat John Mascola de la NIAID, care a fost selectat pentru a gestiona Operaţiunea Warp Speed, programul guvernamental de urgenţă pentru dezvoltarea unui vaccin pentru Coronavirus.

Citiți și Un consilier al lui Fauci a trimis mesaje secrete unui zoolog care a direcţionat bani către laboratorul din Wuhan [E-mailuri]

Peste 1,2 milioane de americani au fost raportaţi ca fiind morţi în urma contractării virusului începând din ianuarie 2020.

Dr. Mascola, care a gestionat Centrul de Cercetare a Vaccinurilor din cadrul NIAID din 2013, a primit plăţi de redevenţe de la Moderna din 2018, când a selectat compania ca unul dintre partenerii guvernului în Operaţiunea Warp Speed.

Moderna a primit mai mult de 10 miliarde de dolari de la guvern între 2020 şi 2022 pentru activitatea sa de dezvoltare a unui vaccin şi pentru livrarea a milioane de doze către agenţiile de asistenţă medicală. În perioada 2013-2017, guvernul a plătit Moderna 60 de milioane de dolari SUA pentru activitatea de dezvoltare a tehnologiei ARNm care stă la baza vaccinului împotriva Coronavirusului.

OpentheBooks.com a obţinut datele pe care se bazează raportul său de la NIH, după ce agenţia s-a împotrivit să furnizeze informaţiile ca răspuns la cea de-a doua cerere FOIA a grupului, depusă împreună cu Judicial Watch, o firmă juridică non-profit specializată în litigii FOIA.

Citiți și "Nu-mi amintesc" - Pe Fauci l-a lăsat memoria de peste 100 de ori în timpul unui interogatoriu legat de pandemie

NIH trebuia să furnizeze numele angajaţilor guvernamentali care au primit plăţile de redevenţe, sumele plătite şi când au fost plătite. Însă OpenTheBooks.com susţine, în raportul său, că guvernul refuză în continuare să dezvăluie numele angajaţilor NIH legăte de 4.851 de plăţi de redevenţe între 2009 şi 2021.

În plus, aproape 1.000 de nume de angajaţi NIH care primesc plăţi de redevenţe efectuate în 2022 şi 2023 sunt reţinute. Guvernul invocă scutirea din FOIA, care este menită să protejeze secretele comerciale ale firmelor private.

„De ce numele oamenilor de ştiinţă de la NIH sunt considerate 'confidenţiale' sau 'secrete comerciale' este inexplicabil şi este un lucru pe care îl combatem în litigiul nostru FOIA în curs de desfăşurare [...] Nu avem nicio idee cine sunt aceşti oameni de ştiinţă, de ce se ocupă sau de ce numele lor sunt redactate. Toate acestea ridică întrebări semnificative cu privire la conflictele de interese din cadrul structurii de redevenţe de la NIH, din motive evidente", se arată în raport.

Citiți și Top 10 evenimente COVID ale anului: Dezvăluirea faptelor nespuse şi necunoscute publicului

Se aşteaptă ca Dr. Fauci să fie interogat de membrii subcomitetului cu privire la plăţile secrete de redevenţe şi la motivul pentru care oficialii agenţiei sfidează cerinţa FOIA conform căreia toate documentele federale care nu sunt acoperite de excepţii trebuie puse la dispoziţia publicului la cerere.

Dr. David Morens, unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai Dr. Fauci la NIH, a depus mărturie în faţa comisiei despre modul în care a fost sfătuit de către funcţionarii din biroul FOIA al NIH cu privire la modul în care să evite divulgarea e-mailurilor, a mesajelor text şi a altor comunicări considerate potenţial jenante.

Un purtător de cuvânt al NIH nu a putut fi contactat duminică târziu pentru comentarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor