Planul de pace al lui Putin „nu este serios”, spune Scholz înainte de summitul ucrainean din Elveţia

Olaf Scholz (Getty Images)
Redacţia
15.06.2024

Liderii G7 nu au discutat propunerile lui Vladimir Putin pentru pacea din Ucraina, deoarece toată lumea ştia că nu sunt serioase, a declarat Olaf Scholz cu puţin timp înainte de a pleca în Elveţia, unde sâmbătă se deschide un summit privind pacea în Ucraina.

Cancelarul german a declarat că propunerile lui Putin - ca Ucraina să renunţe la patru provincii pe care Rusia le revendică, să înceteze luptele şi să renunţe la ambiţia de a deveni membră a NATO - au fost menite doar să distragă atenţia de la summit, potrivit The Guardian.

"Toată lumea ştie că această propunere nu a fost făcută în mod serios, ci a avut legătură cu conferinţa de pace din Elveţia", a declarat el într-un interviu pentru ZDF.

În timp ce liderii mondiali se vor reuni la summitul din Elveţia, la care Rusia nu a fost invitată, vicepreşedintele american Kamala Harris va sublinia că rezultatul războiului afectează întreaga lume şi că suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei trebuie respectate, a declarat un oficial american.

Harris se va întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi îl va înlocui pe preşedintele american Joe Biden la acest eveniment. Biden se întoarce în SUA după ce a participat la G7 în Italia pentru a participa la o strângere de fonduri pentru campania sa de realegere în Los Angeles.

Summitul are loc în contextul în care liderii G7 au încheiat un nou acord pentru un împrumut de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, securizat prin utilizarea profiturilor excepţionale obţinute din dobânzile la activele Băncii Centrale ruseşti îngheţate de UE şi de alte naţiuni occidentale după invazia Ucrainei din 2022.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor