Pieleanu: Probabil Băsescu şi Ponta vor fi primiţi amândoi la masa negocierilor

Epoch Times România
27.06.2012

Sociologul Marius Pieleanu a declarat, miercuri, pentru NewsIn, că spera ca cei de la Curtea Constituţională să declare că nu este atribuţia sa să rezolve disputa privind mersul la Bruxelles şi să lase Parlamentul să decidă în cazul reprezentării României la Consiliul European.

“Eram convins că vor găsi o soluţie , în sensul că vor spune că nu este atribuţia Curţii Constituţionale şi că Parlametul trebuie să rezolve această situaţie. Dar faptul că au zis să meargă preşedintele Traian Băsescu înseamnă că forţează. Eu pot merge pe un scenariu credibil, în sensul că CCR în majoritatea ei e mai aproape, mai degrabă de Preşedinţie decât de Executiv, dar nu aş avea suficiente argumente, decât opinii personale”, a precizat Pieleanu.

Sociologul a relatat că, ambasadorul României la Uniunea Europeană, Mihnea Motoc are o singură insignă şi va trebui să aleagă între cei doi demnitari. „Mai mult decât atât, domnul Motoc care este ambasadorul nostru în instituţia respectivă are un rol, trebuie să dea o insignă, pe care trebuie să o dea fie preşedintelui, fie premierului. Deci avem de a face şi cu o astfel de posibilitate. O singură insignă pentru doi reprezentanţi. Cui îi va domnul Motoc insigna? Aşa se intră acolo”, a explicat Pieleanu.

De asemenea, Pieleanu a susţinut că ministrul Andrei Marga se va interesa cum poate fi rezolvată această situaţie şi consideră că premierul Victor Ponta are o „pregătire prealabilă la Consiliu”.

„Până diseară vom afla canalele diplomatice de urmat, probabil ministrul Andrei Marga se va interesa la Bruxelles ce se întâmplă în această situaţie. Avem o situaţie paradoxală. Parlamentul care este for legislativ a decis ca premierul să meargă, şi Curtea Constituţională care este ultimul for din punct de vedere legislativ, al respectării Constituţiei, a spus altceva, că preşedintele trebuie să meargă. Cine prevalează? O decizie a Parlamentului sau a Curţii Constituţionale? Este un joc închis (...) Probabil că se va decide la faţa locului. Mă gândesc că premierul Victor Ponta nu avansa această idee dacă nu ar fi avut o pregătire prealabilă acolo la Consiliu. Probabil se bazează pe ceva, mă gândesc. Cred că până la urmă vor fi primiţi amândoi la masa negocierilor, fiindcă este destul de jenant pentru comisarii europeni, pentru cei care se ocupă de protocol să refuze una dintre părţi. Noi reinventăm istoria şi protocolul”, a conchis Pieleanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor