Phenianul recunoaşte pentru prima dată existenţa unui focar de Covid-19. Declară “urgenţă naţională majoră”

Dictatorul nord corean Kim Jong Un
Dictatorul nord corean Kim Jong Un (KCNA)

Coreea de Nord a declarat o “urgenţă naţională majoră” după confirmarea primului focar de Covid-19, iar dictatorul Kim Jong-un a promis că va elimina rapid virusul din statul comunist izolat, relatează The Guardian.

Presa de stat nord-coreeană a anunţat, joi, că o subvariantă a variantei Omicron, extrem de transmisibilă, cunoscută sub numele de BA.2, a fost detectată în capitala Phenian.

“A avut loc cel mai mare incident de urgenţă din ţară, ce a provocat o gaură în frontul nostru de carantină de urgenţă, care a fost menţinut în siguranţă în ultimii doi ani şi trei luni, începând cu februarie 2020”, a transmis agenţia oficială de ştiri KCNA.

Raportul a precizat că mai multe persoane din Phenian au contractat varianta Omicron, fără a oferi detalii privind numărul de cazuri sau posibilele surse de infectare.

Regimul comunist nord-coreean a susţinut că nu a înregistrat niciun caz de Covid-19 de când şi-a închis graniţele la începutul pandemiei, în urmă cu mai bine de doi ani.

Descoperirea variantei Omicron prezintă un risc potenţial grav pentru Coreea de Nord, care, potrivit experţilor, nu a vaccinat niciunul dintre cei 25 de milioane de locuitori, iar sistemul său de sănătate, care dispune de puţine resurse, ar avea, de asemenea, dificultăţi în a face faţă unei epidemii majore.

Până în prezent, Coreea de Nord a evitat vaccinurile oferite de programul de distribuţie Covax susţinut de ONU, probabil pentru că administrarea vaccinurilor ar necesita o monitorizare internaţională.

NK News, cu sediul la Seul, a relatat că anumite zone din Phenian au fost închise de două zile, adăugând că, potrivit unor surse, au existat cazuri în care oamenii au dat năvală în magazine pentru a cumpăra produse ca urmare a lockdown-ului impus.

De asemenea, KCNA a precizat că eşantioanele prelevate de la pacienţi din Phenian care au dezvoltat febră au fost similare cu cele ale pacienţilor infectaţi cu varianta Omicron.

Evoluţia l-a determinat pe Kim Jong-un să convoace o reuniune de criză a Biroului Politic al Partidului Muncitorilor, unde oficialii au declarat că vor implementa măsuri de urgenţă “maxime”.

Se pare că aceste măsuri includ controale mai stricte la graniţă şi măsuri de izolare.

Totodată, Kim le-a cerut cetăţenilor “să oprească complet răspândirea virusului prin blocarea completă a zonelor lor, în toate oraşele şi judeţele din întreaga ţară”.

Toate activităţile comerciale şi de producţie vor fi organizate astfel încât fiecare unitate de lucru să fie “izolată” pentru a preveni răspândirea bolii, a adăugat KCNA.

Agenţia de ştiri a mai susţinut că dictatorul Kim a declarat în cadrul reuniunii că “obiectivul este de a elimina rădăcina [focarului – n.r.] în cel mai scurt timp”.

Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul, a declarat că recunoaşterea publică de către regimul nord-coreean a focarului de coronavirus înseamnă că “situaţia sănătăţii publice trebuie să fie gravă”.

“Acest lucru nu înseamnă că brusc Coreea de Nord va fi deschisă la asistenţă umanitară şi că va adopta o linie mai conciliantă faţă de Washington şi Seul”, a continuat profesorul.

Potrivit lui Easley, prezenţa virusului ar putea afecta orice planuri pe care conducerea le are pentru teste de rachete sau nucleare:

“Membrii regimului Kim pot fi mai puţin interesaţi de testele nucleare sau de rachete atunci când ameninţarea urgentă implică coronavirusul şi nu o armată străină. Regimul Kim ar fi bine sfătuit să îşi înghită mândria şi să caute rapid donaţii de vaccinuri şi produse terapeutice”.

La începutul pandemiei, Coreea de Nord şi-a închis graniţele pentru aproape toate schimburile comerciale şi pentru vizitatori, ceea ce a provocat şi mai multe probleme unei economii deja afectate de decenii de proastă gestionare şi de sancţiuni internaţionale aplicate ca urmare a programelor sale de arme nucleare şi de rachete balistice.

În ianuarie, Phenianul a redeschis provizoriu traficul feroviar de marfă cu China, dar autorităţile chineze au oprit comerţul luna trecută, după un focar de Covid-19 în Dandong, un oraş situat în apropiere de graniţa cu Coreea de Nord.