Peste 500 de deţinuţi au ieşit din închisoare, alţi 3349 se pregătesc

Ajutaţi de legea recursului compensatoriu, 529 de deţinuţi au ieşit de după gratii. Numărul mare îl miră pe Tudorel Toader, care susţine că nu se aştepta la un aşa impact...
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Mihuţ Savu / Epoch Times)

În urma intrării în vigoare a Legii recursului compensatoriu, în baza căreia pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, deţinuţii primesc şase zile în plus considerate efectuate, până joi la miezul nopţii, 529 de deţinuţi au ieşit din închisori iar alţi 3.349 au dobândit vocaţie pentru liberare condiţionată, a anunţat joi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în cadrul unui comunicat de presă remis Epoch Times.

"În cursul zilei de ieri, (...) în baza acestei legi, adăugarea acelor şase zile (...) considerate ca fiind executate, au ieşit din penitenciar 529 de deţinuţi. Este mult şi pentru orice aşteptare a mea. Nu credeam că impactul este, va fi atât de mare, dar, sigur, este efectul legii", a declarat Toader, citat de Agerpres, la conferinţa "Protecţia drepturilor deţinuţilor şi condiţiile de detenţie din România".

Tudorel Toader a adăugat că, prin adăugarea celor şase zile, în cursul zilei de ieri, au dobândit vocaţie la liberarea condiţionată 3.349 de deţinuţi.

"Deci, li s-a împlinit fracţia prin ce au executat efectiv şi prin ce se consideră efectiv executat de lege prin adăugarea celor şase zile la fiecare 30 de zile executate. Nici la aceşti 3.349 nu intră cei care oricum ar fi dobândit vocaţie la liberarea condiţionată, ceea ce înseamnă că, pe termen foarte scurt, probabil, comisiile vor fi destul de solicitate, pentru că nu-mi închipui că vreun deţinut să dobândească această vocaţie şi să nu-şi exercite acest drept, să nu încerce această aşteptare, speranţă legitimă pe care o are", a declarat ministrul Justiţiei.