Peste 50% dintre români consideră că în prezent ne aflăm într-o situaţie mai rea decât în 1989 [Sondaj]

Calea Victoriei, Bucureşti
Calea Victoriei, Bucureşti (Epoch Times România)

Mai mult de 50% dintre români sunt de părere că situaţia din România este mai rea decât în 1989, arată datele a două sondaje realizate de INSCOP Research.

Cercetarea a fost efectuată la comanda Strategic Thinking Group, şi face parte din proiectul "România Agenda 2050", relatează Agerpres.

Potrivit sursei citate, primul sondaj a fost realizat în perioada 23 mai - 14 iunie, pe un eşantion de 1.500 de persoane, iar cel de-al doilea în intervalul 26 septembrie - 4 octombrie, pe un eşantion de 1.200 de persoane.

Eşantioanele sunt reprezentative pentru categoriile socio-demografice semnificative pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârstă de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă este de /-2,53%, la un grad de încredere de 95%.

Datele sondajului din perioada mai-iunie arată că 54% dintre români consideră că situaţia generală din România este mai rea decât în 1989, în timp ce pentru perioada septembrie –octombrie, cifra a fost de 57,4%.

De asemenea, 43,5% dintre românii intervievaţi în mai - iunie, respectiv 39,1% dintre cei intervievaţi în septembrie – octombrie au declarat că situaţia generală a României va fi mai bună în 2050 decât în prezent.

Sondajul din mai-iunie mai arată că 83,5% dintre români cred că ţara noastră ar trebui să se orienteze spre vest din punct de vedere al alianţelor politice şi militare, adică spre Uniunea Europeană, SUA şi NATO.

În ceea ce priveşte principalele probleme din sistemul de educaţie românesc, sondajul din septembrie-octombrie a arătat că 53,6% dintre români au indicat slaba pregătire şi dezinteresul unora dintre profesori, 45,1% au făcut referire la abandonul şcolar în rândul copiilor din medii defavorizate, iar 41% au deplâns lipsa de disciplină a elevilor.

La întrebarea, "Care sunt cele mai importante două probleme de mediu cu care se confruntă România", 58,4% dintre intervievaţi au răspuns defrişările ilegale, iar 42,6% poluarea apelor.

Totodată, cercetarea din mai-iunie arată că 76,1% dintre români sunt preocupaţi de starea lor de sănătate foarte mult sau destul de mult.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne