Peste 180.000 de călătorii ale cubanezilor în străinătate, potrivit Havanei

Epoch Times România
27.09.2013

Potrivit regimului de la Havana, cubanezii au efectuat peste 180.000 de călătorii în străinătate de la intrarea în vigoare în ianuarie anul acesta a mult aşteptatei reforme în domeniul imigraţiei, informează vineri ziarul ABC.

Colonelul Lamberto Fraga, unul din responsabilii serviciului de Imigraţie din cadrul Ministerului de Interne, a anunţat miercuri la televiziunea de stat că 'anul acesta s-au înregistrat 182.799 de călătorii în străinătate'; fără să ofere detalii comparative cu anii precedenţi şi fără să precizeze numărul cetăţenilor care au făcut aceste călătorii.

Opoziţia împotriva fraţilor Castro au însă cifre clare. Militantul pentru drepturile omului Elizardo Sánchez a explicat ziarului ABC că aproximativ o sută de disidenţi au călătorit în străinătate, de când li s-a permis să iasă din ţară. Şi aproape toţi s-au întors în Cuba după ce au petrecut câteva zile, sau luni, în străinătate, a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei Cubaneze pentru Drepturile Omului şi Reconciliere Naţională (Ccdhrn).

Printre ultimii care s-au întors în ţară se află şi disidentul Antonio G. Rodiles, care a revenit săptămâna trecută după ce a efectuat un turneu la Praga şi Madrid. La întoarcere, disidenţii au fost supuşi unei percheziţii minuţioase a bunurilor lor.

Reforma în domeniul imigraţiei permite cubanezilor să evite trecerea prin mai multe proceduri birocratice sau să fie întâmpinaţi cu un refuz cum se întâmpla în cazul opozanţilor.

Majoritatea acestor călătorii au la bază motive financiare ca urmare a situaţiei precare cu care se confruntă ţara. Însă Elizardo Sánchez a ţinut să precizeze că 'între economie şi politică există un perete foarte subţire'.

Televiziunea publică şi-a exprimat totuşi uimirea că, în pofida schimbărilor în domeniul imigraţiei, 'peste o mie de cubanezi' au fost repatriaţi din octombrie anul trecut după ce au fost interceptaţi pe mare de paza de coastă americană.

Aceşti cubanezi încearcă să obţină statutul de refugiaţi şi să beneficieze de Cuban Refugee Adjustment Act, aprobată în 1966. Aproximativ 2 milioane de cubanezi şi descendenţii lor rezidă în SUA, unde se concentrează 80 la sută din diaspora cubaneză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor