Peste 170 de angajaţi de la un spital din Houston sunt suspendaţi pentru refuzul de a se vaccina împotriva COVID

O doză de vaccin împotriva virusului Wuhan în Bielefeld, Germania, 8 februarie 2021
O doză de vaccin împotriva virusului Wuhan în Bielefeld, Germania, 8 februarie 2021 (Thomas F. Starke/Getty Images)

Spitalul Methodist Houston din Texas a suspendat peste 170 de angajaţi timp de două săptămâni şi nu primesc salariu, după ce au refuzat să se vaccineze împotriva virusului Wuhan.

Suspendările survin după o nouă politică anunţată în luna mai, care impune tuturor celor 26.000 de lucrători să primească doza completă de vaccin Pfizer-BioNTech, Moderna sau Johnson & Johnson până pe 7 iunie, sub ameninţarea pierderii locului de muncă.

Spitalul menţionează că 99% dintre angajaţii săi - 24.947 - sunt complet vaccinaţi, totuşi un grup de 178 de lucrători au refuzat şi au fost acum pedepsiţi.

Ce se întâmplă după cele două săptămâni este încă un subiect de dezbatere, potrivit Daily Mail.

La începutul acestei luni, 117 angajaţi au dat în judecată spitalul Houston Methodist, susţinând că „îi obligă pe angajaţi să fie 'cobai' umani ca pre-condiţie pentru a continua să fie angajaţi”, a raportat KHOU 11 luna trecută.

Aceştia susţin, de asemenea, că vaccinurile împotriva virusului Wuhan sunt „experimentale”, deoarece au primit doar autorizaţie de utilizare în regim de urgenţă şi nu au primit aprobarea completă a Administraţiei Americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA).

Comisia pentru oportunităţi egale de angajare a guvernului federal a decis în decembrie 2020 că angajatorii ar putea stabili legal cerinţele de vaccinare pentru forţa lor de muncă.

„Este regretabil faptul că actualul reper al Spitalului The Methodist din Houston care a devenit cel mai sigur sistem spitalicesc din ţară, este umbrit de câţiva angajaţi nemulţumiţi”, a declarat CEO-ul Marc Bloom, care a adăugat că 27 dintre lucrătorii suspendaţi au făcut deja cel puţin o doză din vaccin.

„Ştiu că astăzi poate fi dificil pentru unii care sunt trişti că au pierdut un coleg care a decis să nu se vaccineze”, a continuat Bloom. „Le dorim numai bine şi le mulţumim pentru serviciul oferit comunităţii noastre şi trebuie să respectăm decizia pe care au luat-o”.

Personalul spitalului a primit un termen - până la jumătatea lunii aprilie -, care apoi a fost prelungit până la începutul lunii iunie, oferind prime de 500 USD angajaţilor care s-au vaccinat timpuriu. La acea vreme, doi angajaţi au ales să părăsească spitalul în loc să fie vaccinaţi. Cei cu scutiri religioase sau de sănătate au primit termen până la 3 mai pentru a cere o derogare.

Potrivit Washington Post, 285 de angajaţi au primit scutiri medicale, în timp ce 332 au primit amânări medicale.

„Nimeni nu ar trebui să fie obligat să îşi bage substanţe în corp dacă nu se simt confortabil cu asta”, a declarat asistenta Jennifer Bridges pentru The Texan. Bridges a lucrat la Houston Methodist peste şase ani şi conduce procesul.

„Oamenii care încearcă să te forţeze să-ţi bagi ceva în corp, cu care nu te simţi confortabil, pentru a-ţi păstra slujba, sunt nebuni”, a spus ea pentru KHOU 11 luna trecută, adăugând: „Nu sunt anti-vax. Dacă vreţi să îl faceţi, cu toată stima, faceţi-l. Nu refuz nimănui opţiunea. Să lăsăm pe toată lumea să îşi facă propriile alegeri şi să ia decizii".

Între timp, Bridges a afirmat că aşteaptă ca vaccinul să primească aprobarea deplină de la FDA înainte de a-l face.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură